In onze drukke maatschappij zijn we allemaal op zoek naar wondermiddeltje tegen stress. Maar als het echt niet lukt om te ontspannen, vraagt dat om een radicale gedachteverandering.
Wanneer mensen stress ervaren, maken we hormonen aan die ons lijf en brein letterlijk kapot maken. Als die aanmaak van stress-hormonen te lang doorgaat, is dat ongezond en kan het verstrekkende gevolgen hebben. Nu is het in het leven soms nodig om extra gas te geven en zelfs de grootste zen-meester heeft weleens last van stress. Dat is ook helemaal niet erg, zo lang je ook maar weet hoe je weer om de rem moet trappen. Wanneer we ontspannen, geven we ons lijf de gelegenheid om andersoortige hormonen aan te maken. Hormonen die kalmerend en herstellend werken. Het is enorm belangrijk om een goede balans tussen die stress- en groeihormonen te hebben. Is die balans verstoord? Dan raken we overprikkeld en voelen we ons continu opgejaagd en onrustig.
Complexe gedragspatronen
Ontspanning is dus behoorlijk belangrijk, maar voor veel mensen is het ook lastig. Want ontspannen terwijl die stresshormonen door ons lijf gieren? Ga er maar aan staan. Gelukkig kunnen de de hersenen wel trainen meer te ontspannen, bijvoorbeeld door mindfulness. Maar dat is geen makkelijker opgave. Het onvermogen om te ontspannen is namelijk vaak het resultaat van complexe gedragspatronen die we onszelf hebben aangeleerd. De behoefte om alles te controleren bijvoorbeeld, perfectionisme of het gevoel altijd alles ‘te moeten’.
Een yogalesje of vakantie dan maar?
Vaak zoeken we naar kortetermijn-oplossingen voor problemen. Mensen willen graag snelle resultaten. En dus gaan we op vakantie in de hoop dat het die maandenlange kantoorstress oplost. Of boeken we een yogaklasje, omdat we op internet hebben gelezen dat yoga kan helpen bij ontspanning. Begrijpelijk, maar uiteindelijk niet opbouwend. Een extra yogalesje pakken of vakantie boeken om vervolgens weer net zo hard door te knallen op het werk heeft geen nut.
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
Geen symptoombestrijding
Wat kunnen we dan wel doen? Proberen onze mindset te veranderen, door goed te analyseren waar onze eigen gedachtepatronen vandaan komen. Bijvoorbeeld door met een psycholoog te praten of echt tijd te nemen voor introspectie. Pas wanneer je weet waarom het níet lukt om te ontspannen, kunnen we onszelf gaan aanleren het wél te doen. Er zijn helaas geen kant- en klaartrucs voor ‘minder stress en meer ontspannen’. Of, ze zijn er wel, maar het is symptoombestrijding.
Wie vastzit in nerveuze denkpatronen, zal die patronen bij de wortel aan moeten pakken. In de tussentijd kan het natuurlijk geen kwaad om al wat van die kortetermijn-oplossingen uit te proberen. Bijvoorbeeld door elke dag een half uurtje te wandelen of iets anders te doen wat een lucht fysieke inspanning vraagt.