In dromen ligt een schat aan (zelf)kennis verborgen. Voor wie ze op de juiste manier weet te ontleden, kunnen dromen een prachtig middel zijn om jezelf beter te leren kennen.
Dromen doen we allemaal, iedere nacht. Alleen kan de een ‘s ochtends tot in detail navertellen wat er die nacht allemaal beleefd is en kan een ander zich nauwelijks iets herinneren. In welke categorie jij ook valt (en dit kan natuurlijk ook per nacht verschillen); dat ons onderbewuste ‘s nachts van alles beleeefd staat buiten kijf.
Dromen onthouden
Wie moeite heeft met het herinneren van dromen kan zichzelf daarin trainen. Zo kan het helpen om je voor het inslapen heel bewust voor te nemen om je droom te onthouden, bijvoorbeeld door dit een paar keer hardop uit te spreken. Midden in de nacht wakker worden, kan helpen bij het onthouden van de droom, al is dit weer minder bevorderlijk voor de nachtrust natuurlijk. Tot slot is het belangrijk om bij het ontwaken niet meteen in de actiemodus te schieten, maar nog heel even te blijven doezelen. Blijf, met de ogen gesloten, nog even heel stil liggen en probeer de volledige droom stap voor stap te doorlopen. Zorg voor een notitieblokje naast het bed om de droombelevenissen direct in op te pennen.
Inkijkje in het onderbewuste
Wie dit een tijdje bewust probeert te doen, zal merken dat het steeds makkelijker wordt om je dromen te onthouden. Vervolgens begint het leukste deel. Dromen zijn namelijk kleine inkijkjes in het onderbewuste. Wat houdt je bezig? Waar ben je bang voor? Wat zijn situaties of ervaringen die je moet verwerken? Het antwoord op deze vragen kan in dromen naar voren komen. Zo kunnen dromen een middel zijn om jezelf te leren kennen.
Droom je bijvoorbeeld herhaaldelijk over dezelfde persoon? Vaak representeert deze persoon dan een bepaald aspect van jezelf. Droom je bijvoorbeeld over een ontzettend assertieve vriend of vriendin, dan zegt de droom waarschijnlijk niet eens zoveel over die persoon, maar meer over jezelf. De persoon in de droom is dan eigenlijk een afspiegeling van (een deel van) jouzelf.
Een droom als les
Soms beleven we een droom alsof het levensecht is. In andere dromen zijn we meer toeschouwers van onze eigen nachtelijke belevenissen. Soms keert een droom voortdurend terug, andere zijn bizarre belevenissen die je onthoudt en nooit meer opnieuw droomt. Er zijn voorspellende dromen, er zijn verwerkende dromen en er zijn dromen die iets vertellen over wie jij bent als persoon. Hoe het ook zij, altijd komt een droom ergens vandaan en altijd kan het jou iets leren.
Wanneer je op deze manier dromen probeert te ontleden, kan dat waardevolle kennis en inzichten opleveren. Kennis en inzichten die je in het dagelijks leven weer kunt gebruiken om te groeien als persoon en volop tot bloei te komen.
Meer lezen over dromen?
- Dit is waarom iedereen vaker zou moeten dagdromen
- Jouw 12 terugkerende dromen (en nachtmerries) verklaard
- Vlieg jij vaak in je dromen, of raak je de weg kwijt? Dit betekent het!