Wil je je goed voelen? Doe dan (niet) wat in dit artikel staat

Wil je je goed voelen? Doe dan (niet) wat in dit artikel staat Wil je je goed voelen? Doe dan (niet) wat in dit artikel staat Wil je je goed voelen? Doe dan (niet) wat in dit artikel staat

Geluk ligt voor het oprapen, wordt ons aan alle kanten toegeschreeuwd. In reclames, zelfhulpboeken en de godganse dag via het internet. Maar ligt het wel zo simpel?

Geluk is maakbaar en het is aan jou om ‘t te maken. Dat is een beetje hoe we het leven gepresenteerd krijgen tegenwoordig. Je zou je bijna schuldig gaan voelen als het nog steeds niet lukt om je goed te voelen. Je hebt toch net die nieuwste iPhone aangeschaft? En je hebt toch braaf alle suiker uit je leven geband, zoals de laatste voedingstrend ons voorschrijft? Je werkt jezelf toch netjes drie dagen per week in het zweet om fit te worden? En dan zit je ook nog dagelijks op je kussentje een half uur te mediteren. Waarom voel je je dan nog steeds niet intens gelukkig?

Wat je wil, is niet wat je nodig hebt

Misschien omdat ‘je goed voelen’ en ‘voor jezelf zorgen’ voor iedereen een andere betekenis heeft. Er is geen universele truc om die staat van zijn te bereiken. Pas als je doorhebt wat geluk voor jóu inhoudt, kun je krijgen wat je echt nodig hebt. De beste manier om dat te ontdekken, is onderscheid leren maken tussen wat je wil en wat je nodig hebt. Wat je wil, is misschien die nieuwe iPhone, auto of yogalegging. Maar wat je nodig hebt, gaat dieper.

Essentieel voor een gelukkig leven zijn de volgende begrippen: koesteren, opladen, stimuleren, bijtanken, liefde en aandacht. Deze woorden betekenen voor iedereen wat anders. Waar de één oplaadt van een middagje in de tuin wroeten, doet de ander dat door een avondje in de kroeg. Daarom zijn al die reclames, artikelen en universele adviezen van zelfbenoemde guru’s goedbedoeld, maar gaat het je nooit brengen wat je zoekt.

Acceptatie

Niemand anders dan jij bepaalt wat voor jou de beste manier is. En die manier ontdekt je alleen maar door jezelf bij alles af te vragen: stimuleert dit mij? Laadt dit mij op? Geeft dit mij een bevredigend gevoel? Voel ik me hierdoor gekoesterd? Het duurt even, maar beetje bij beetje zul je ontdekken hoe jij het best voor jezelf kunt zorgen. Vervolgens kun je langzaam maar zeker kleine, maar doeltreffende veranderingen aanbrengen in je leven. Perfectie is daarbij niet het streven, maar acceptatie. Acceptatie dat je menselijk bent, dat je mooie kanten hebt, maar ook minder mooie. En dat je het niet alleen verdient om gelukkig te zijn en je goed te voelen, maar dat het ook echt kan, als je maar uitzoekt wat voor jou het beste werkt.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Heb je een baaldag? Deze inzichten kunnen je helpen er toch iets van te maken
Heb je een baaldag? Deze inzichten kunnen je helpen er toch iets van te maken