Wie tot tien kan tellen, heeft alles in huis voor een perfecte (zomer)dag. Zo’n dag waarop je energiek, fit en dankbaar bent. Doe je mee?
0 uur televisie
Tuurlijk, het is heerlijk om verstand op nul, blik op oneindig te zetten. Maar er zijn zoveel fijne alternatieven voor de televisie, die je zintuigen een stuk minder heftig prikkelen. Heb je weleens een uur naar een bloemenbed gekeken? Hoe bedrijvig het daar is? Of een uur naar de wolken getuurd? Het wateroppervlakte dat altijd in beweging is? De wereld zendt 24/7 live uit.
1 uur beweging
Stiekem weten we het wel: neem de trap, ga op de fiets, tel je stappen met een stappenteller. Om aan een uur beweging per dag te komen, zijn er zoveel mogelijkheden. Maar soms is het lekker om even écht te zweten. Om je grenzen te verleggen, je hart te voelen bonzen in je borstkas en spanning los te laten. Geef jezelf eens op voor bijvoorbeeld een bootcamp- training: lekker naar buiten om je lichaam tot in de puntjes krachtig en energiek te laten worden.
2 liter water per dag
Ons lieve lijf moet af en toe een beetje water krijgen om te doen wat het doet. Je kunt gekookt water gebruiken, eventueel met wat kruiden – zoals in ayurvedische kringen gebruikelijk is, of er wat schijfjes komkommer of citroen aan toevoegen om het een smaakje te geven.
Meer inspiratie over de seizoenen?
-
6 dagen lang gratis inspiratie, cadeaus seizoensrituelen in jouw inbox
-
Gratis toegang tot de besloten community
-
Inspiratie over hoe je jouw energie afstemt op de seizoenen
3 diepe zuchten
Zuchten heeft een beetje een imagoprobleem: we associëren het met verveling, ergernis of verdriet. Dat is jammer, want een paar keer per dag diep zuchten is juist goed voor je. Met een oppervlakkige ademhaling zijn je longen niet maximaal effectief bezig; door eens even nadrukkelijk diep in en uit te ademen, geeft dat letterlijk zuurstof en opluchting.
4 keer een time-out
Iemand die rookt, staat een paar keer per dag even buiten. Maar wat een onzin eigenlijk, om zo’n time-out te verbinden aan een slechte gewoonte. Het is heerlijk om na een vergadering of een paar uur zitten even naar buiten te gaan, niets te doen, naar de wolken te kijken en een teug frisse lucht te nemen. Daarna kun je met frisse energie weer verder. Een goede gewoonte!
5 kleine maaltijden
Door vijf kleine maaltijden per dag te eten, blijven je bloedsuikerspiegel en energielevel vaak wat beter op peil. Vooral de vieruurdip is door onze westerse manier van eten een bekende, en die kun je met vijf kleine maaltijden per dag voorkomen. Het is de kunst om smaak, kleur en voedingsstoffen zó te combineren dat elke maaltijd je een voldaan gevoel heeft. Havermout met granaatappelpitjes en honing, spelttoast met pindakaas of volkorenpasta met tomaatjes en olijfolie – houd het simpel, maar smakelijk.
6 uur opstaan
Ze bestaan, vroege vogels die voor dag en dauw opstaan en een voorschot nemen op de dag die voor hen ligt. Wetenschappers juichen dat toe: vroeg opstaan leidt tot een meer proactieve houding, probleemoplossend vermogen, effectiviteit en energie gedurende dag. Jaja! Bovendien zeggen sommige experts dat je lichaam door vroeg te gaan slapen en vroeg op te staan meer in het dagritme van de zon en aarde meebeweegt, wat tot een dieper en meer effectief slaappatroon leidt.
7 minuten lachen
Of het nu een glimlach of schaterlach is: lachen is gezond. Een Jiddisch gezegde luidt: wat zeep is voor het lichaam, is lachen voor de ziel. Mensen die glimlachen, krijgen meer voor elkaar en ervaren het leven positiever en lichter. Lachen boost je immuunsysteem, is goed voor je bloedsomloop, werkt als een natuurlijke pijnstiller en reduceert de gevolgen van stress. Er is bijna niets dat de boel zo snel kan
sussen als een lach. En: het relativeert enorm. Als je niets te lachen hebt: begin met een neplach, en je zult zien dat die negen van de tien keer zomaar uitmondt in een échte lach. Het is aanstekelijk.
8 uur rust
Hoeveel slaap je precies nodig hebt, is eigenlijk niet one size fits all – maar acht uur rust is een goede richtlijn. Als je de dag opbreekt in drie delen, zou je kunnen stellen: acht uur werk en activiteit, acht uur spelen en ontspanning en acht uur rust en slaap. Misschien werkt een middagdutje goed voor je – let op dat je niet langer dan dertig minuten slaapt, anders word je moe wakker. Waar het om gaat, is dat je lichaam en geest de kans geeft te herstellen en nieuwe energie op te doen.
9 uur: agenda dicht
Om de overgang van de dag naar de nacht zo prettig mogelijk te maken, is het goed om aan het einde van de dag wat sluimertijd in te bouwen. Schemeren, heette dat vroeger: toezien hoe het daglicht langzaam plaatsmaakt voor de nacht. Leg wat je moet aan de kant en maak ruimte voor wat mag. Even lekker lezen, in een vuur staren, muziek luisteren of vrijen.
10 dingen om dankbaar voor te zijn
Wie dankbaarheid oefent, is gelukkiger. Zo stellig kunnen we dat echt opschrijven. Wanneer je jezelf ertoe zet elke dag tien dingen te noemen waar je dankbaar voor bent, help je jezelf namelijk om zelfs op donkere dagen altijd lichtpuntjes te zien. Bewezen: het maakt je weerbaar, helpt je in het hier en nu te leven en door aan positieve dingen te denken – hoe klein ook – train je jezelf in optimisme. Dat dat kán, is al iets om dankbaar voor te zijn.