Deze 5 documentaires veranderen je blik op de wereld

Deze 5 documentaires veranderen je blik op de wereld Deze 5 documentaires veranderen je blik op de wereld Deze 5 documentaires veranderen je blik op de wereld

Documentaires zijn er om je te verwonderen, inspireren en misschien zelfs een andere visie op het leven te geven. Deze vijf inspirerende docu’s bieden allemaal iets bijzonders – van overweldigend mooie beelden tot een krachtige boodschap (of allebei).

‘Human’

Door de lengte (vier uur) moet je echt even voor deze documentaire gaan zitten. Maar wie de tijd neemt om deze indrukwekkende film écht binnen te laten komen, kan niet anders dan geïnspireerd raken. Filmmaker Yann Arthus-Bertrand reisde drie jaar lang de wereld rond en verzamelde meer dan tweeduizend persoonlijke verhalen van mensen uit zestig verschillende landen. Man en vrouw, jong en oud, ziek en gezond – allen vroeg hij naar universele thema’s als leven na de dood, geluk, liefde, vergevingsgezindheid, oorlog en de zin van het leven. Hun indrukwekkende openhartigheid wordt nog eens versterkt door de fenomenale soundtrack en oogstrelende beelden van natuurgebieden. Deze docu zal nog lang blijven rondzingen in je gedachten.

‘Tony Robbins: I am not your guru’

Tony Robbins is een levenscoach die immense conferenties organiseert. Duizenden mensen leggen grof geld neer voor een toegangsticket tot zijn seminars. Discutabel, zou je kunnen denken, maar na het kijken van deze documentaire snap je de aantrekkingskracht van Robbins toch iets beter. De docu volgt hem achter de coulissen van zijn grootse jaarlijkse optreden en als kijker krijg je een idee van zijn manier van werken. De film is overduidelijk Amerikaans, net als de aanpak van de levenscoach zelf. Toch is het fascinerend om te zien welke impact Robbins op zijn publiek heeft. Echt diepe inzichten zal deze documentaire je misschien niet geven, wél is het een mooie aanleiding tot een goed gesprek. Kijk ‘m samen met je partner en praat vervolgens over wat jullie is bijgebleven.

‘Innsaei’

Deze documentaire stelt dat de moderne mens nauwelijks nog in verbinding staat met onze innerlijke mens. De IJslandse documentairemaker Kristín Ólafsdóttir ziet dit als een belangrijke oorzaak van haar burn-out. Samen met een vriendin reist ze vervolgens de wereld over om spirituele leiders, wetenschappers en kunstenaars te vragen naar Innsaei, een IJslands concept dat mensen in staat stelt contact met elkaar te maken via empathie en intuïtie. Een gedachte die in de snelle huidige maatschappij revolutionairder is dan je zou denken (en hopen).

‘Happy people: A year in the Taiga’

Het mooie aan documentaires is dat het je blik op de wereld kan verruimen in mum van tijd en bovendien óók nog gewoon vanaf je eigen bank. Net als bij het lezen van een boek, biedt het de mogelijkheid in korte tijd en zonder te verplaatsen een verre reis te maken en zo kennis te maken met andere manieren van leven. Deze documentaire toont een manier van leven die zo ver van het onze afligt, dat we ons er nauwelijks iets bij kunnen voorstellen. Documentairemaker Werner Herzog toog naar de Russische Taiga, waar een klein groepje mensen hun leven zo goed mogelijk leiden op een afgelegen en genadeloos koud stuk land. Zonder al teveel te verklappen (de naam geeft al iets weg): hun visie op het leven en krachtige mindset zal je inspireren.

‘The Bad kids’

Deze documentaire volgt de docenten en leerlingen van de Amerikaanse Black Rock High School. Geen gewone school, maar een plek waar dwarse pubers heen worden gestuurd als ze dreigen te ontsporen. Het is makkelijk om ongeïnteresseerde tieners die problemen veroorzaken af te schrijven als ‘slecht’ en in de praktijk gebeurt dit helaas ook veel. Deze documentaire biedt een andere kijk op zulke ‘probleemkinderen’. Het onderzoekt wat een kind precies ‘problematisch’ maakt én laat zien hoe oprechte aandacht, zorg en compassie het verschil kunnen maken in iemands leven. Zeker een aanrader voor ouders, leerkrachten en sociale werkers, maar eigenlijk gewoon een must see voor iedereen. Misschien dat het je inspireert om de volgende keer niet te snel te oordelen, maar juist met een milde blik naar je medemens te kijken – zelfs als ze behoorlijk vervelend zijn.

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Dit is wat je kunt leren over ‘jezelf zijn’ van de Afrikaanse ubuntu-filosofie
Dit is wat je kunt leren over ‘jezelf zijn’ van de Afrikaanse ubuntu-filosofie