Lijkt de supermarkt voor jou ook weleens op een doolhof, waarin je je weg moet vinden tussen duurzame en niet zo duurzame keuzes? Deze tips maken het makkelijker om afwegingen te maken – voor als je graag je steentje bijdraagt aan het milieu, maar niet altijd even goed weet hoé dan.
Dacht je net dat je goed bezig was door alleen maar onverpakte paprika’s te kopen, lees je weer ergens dat de verpakte paprika’s uiteindelijk beter zijn voor het milieu – omdat die langer houdbaar zijn en minder kwetsbaar. Ja, nu weet je het ook niet meer!
Omdat het soms best ingewikkeld kan zijn om het goede te doen, schreef Alfred Slomp het boek ‘Superwaar’. Hij legt er uitgebreid in uit hoe je door middel van je dagelijkse boodschappen kunt bijdragen aan een betere, eerlijker wereld, en geeft een hoop praktische tips. Dit zijn er een paar.
1. Eet (meer) plantaardig
Hoe minder dierlijke eiwitten je eet, hoe fijner het is voor de planeet. Alfred: ‘Is de stap naar een vegetarische of plantaardige leefstijl te groot? Ook als flexitariër draag je al bij aan een fors kleinere uitstoot van CO2.’ Je kunt je eetpatroon in kleine stapjes veranderen. Sommige merk je bijna niet – je kunt de melk in je ontbijt bijvoorbeeld prima vervangen door haver- of amandelmelk.
2. Kies groente en fruit van het seizoen
Het is vaak nog veel lekkerder ook, en het wordt verbouwd in je eigen land (dus het hoeft geen lange reis te maken). In de Groente- & Fruitkalender van Milieu Centraal kun je precies zien welke groenten en fruit op dit moment de minste belasting voor het milieu opleveren.
3. Sla flink in bij de lokale (bio-)boer
Wat wordt er eigenlijk in je omgeving verbouwd? Maak eens een fietstochtje naar je lokale boer en koop daar je groente en fruit. Alfred: ‘Doordat er geen tussenhandelaren zijn, krijgt hij een eerlijke prijs voor zijn producten.’
4. Koop wat je nodig hebt
Het klinkt misschien een beetje streng, maar je kunt er ook een sport van maken: precies de juiste hoeveelheden inslaan. Met z’n allen gooien we in Nederland namelijk heel wat weg – vooral brood (23% van al het verspilde voedsel), zuivel (17%), groente (14%) en fruit (12%). Zonde, toch? Koop de paprika’s en appels die er een beetje gebocheld uitzien en daardoor minder snel gekocht worden, vraag om een doggybag als je uit eten gaat (de volgende dag is die indiase curry zeker net zo lekker), verbouw je eigen groente en fruit…
5. Nieuwe telefoon of rugzak? Kies de groenste
Bij een duurzame levensstijl denk je misschien vooral aan eten of vliegreizen, maar ook andere aankopen hebben impact. Bij Rank A Brand kun je checken wat de duurzaamste keus is – of je nu een nieuwe rugzak nodig hebt, een computer of een spijkerbroek.
6. Neem je eigen boodschappentas mee
Simple comme bonjour. Kies bijvoorbeeld voor een boodschappennetje (die zijn nu weer hip), dat neemt weinig ruimte in in je tas, zodat je het al bij je hebt als je van werk naar huis nog even snel langs de supermarkt wilt.
7. Shop op de markt
Op de markt kun je meer dingen ‘los’ kopen dan in de supermarkt, en daardoor kun je dus veel makkelijker de hoeveelheid afmeten. Handig als je wel noten wilt kopen, maar geen heel bakje vol, of wel zin hebt in wilde perziken, maar in je eentje nooit die tien voorverpakte van de supermarkt op krijgt. En het is nog gezellig ook – op de markt maak je makkelijker een praatje dan in de supermarkt.
8. Boterhamzakjes of folie? Kies voor de bijenwasdoek
Net zo handig, maar beter voor het milieu: een bijenwasdoek. Je kunt er kaas in bewaren, maar ook een schaal mee afdekken of er je boterhammen in doen.
9. Neem je eigen zakjes mee voor groente en fruit
Of je nu naar de markt gaat of naar de supermarkt: losse groente en fruit kun je meenemen in stoffen zakjes in plaats van plastic.
- In ‘Superwaar – Je volgende stap in duurzaam boodschappen doen’ van Alfred Slomp vind je nog veel meer tips om duurzaam boodschappen te doen.
Meer lezen over Duurzaamheid?
Dieren en duurzaamheid: hoe doe je dat?