Na een blik op het nieuws kun je je behoorlijk overweldigd voelen. Een oplossing is om de stekker uit het stopcontact te trekken, de krant op te zeggen en de nieuws-app van je telefoon te gooien, maar dan mis je ook de mooie dingen. Het kan ook minder rigoureus.
Als je gevoelig bent, is het verleidelijk om je zoveel mogelijk af te sluiten van de ellende in de wereld. Kijken naar het nieuws kan een machteloos gevoel geven, en je perspectief doen kantelen: het is dan net alsof er alleen maar erge dingen gebeuren. Toch heeft het volgen van (negatief) nieuws ook een functie. Het helpt je bijvoorbeeld om je in te leven in anderen, omdat het nieuws hun leven dichter bij je brengt.
En dat zet aan tot actie
Die empathie kun je vervolgens omzetten in daden. Vaak ben je niet helemaal machteloos. Zorgen van wetenschappers over het klimaat? Er zijn tientallen dingen die je kunt doen om jouw steentje bij te dragen aan een gezonde planeet. Je boodschappenroutine verduurzamen, bijvoorbeeld. Eenzame ouderen? Ga af en toe koffie schenken in het bejaardenhuis, bezoek je oudere buurvrouw wat vaker. Of steun een goed doel. De hele wereld veranderen gaat niet in je eentje, maar binnen je eigen omgeving kun je een hoop doen.
Yin en yang
Wie alleen maar mooie dingen meemaakt, waardeert die mooie dingen extra als hij of zij ook af en toe een flinke domper voor de kiezen krijgt. Na een rottige dag vallen die zonnestralen je extra op, voel je je extra gezegend met die lieve vriendin die je een knuffel geeft, geniet je extra van een goed gelukt maaltje. Zo is het ook met nieuws: positiviteit en negativiteit houden elkaar in balans. Ze horen bij elkaar als yin en yang.
Stel je eigen menu samen
Dat neemt allemaal niet weg dat het soms heel véél kan zijn. In deze tijd komt er van alle kanten nieuws tot ons – niet zoals vroeger alleen om acht uur ’s avonds en in de ochtendkrant, maar ook online, de hele dag door. Het is dus helemaal niet gek dat je niet 24/7 al die pijltjes wilt laten binnenkomen. Maak keuzes: lees bijvoorbeeld een keer per dag de krant (online of op papier), of kijk lekker ouderwets ’s avonds naar het nieuws. Zorg voor een balans tussen ‘hard’, feitelijk nieuws en media die zich vooral richten op het constructieve (de oplossingen). En zit je even niet zo lekker in je vel, voel je dan niet te bezwaard als je je tijdelijk vooral op je eigen kleine wereld richt.
Meer lezen over mindful omgaan met het nieuws
Zo verminder je je nieuwsconsumptie maar blijf je wél op de hoogte.