Je beautyroutine verduurzamen in 3 stappen (en waarom wil je dat eigenlijk?)

Je beautyroutine verduurzamen in 3 stappen (en waarom wil je dat eigenlijk?) Je beautyroutine verduurzamen in 3 stappen (en waarom wil je dat eigenlijk?) Je beautyroutine verduurzamen in 3 stappen (en waarom wil je dat eigenlijk?)

Heb je weleens gekeken naar de ingrediëntenlijst van je potje crème? En heb je dan weleens de termen polyethyleen, palmitate, triclosan of oxybenzone gezien, maar heb je geen idee wat dat dan betekent? En hoeveel potjes in jouw badkamer zijn gemaakt van plastic?

Spoiler alert: de meeste beautyroutines zijn niet zo duurzaam. Maar voor je in paniek raakt: je beautyroutine verduurzamen is makkelijk dan je denkt, en het hoeft zeker niet van de ene op de andere dag.

Waarom wil je dat eigenlijk?

Laten we beginnen met het waarom. Want waarom zou je je beautyroutine willen verduurzamen? Wordt er niet uitgebreid onderzoek gedaan naar cosmetica en alle ingrediënten? Natuurlijk. Dat is ook helemaal waar. Maar dat ze ‘veilig’ zijn, betekent helaas niet altijd dat ze goed zijn voor je huid of voor het milieu.

Als er polyethyleen in jouw tube tandpasta of scrub zit, bijvoorbeeld, dan betekent het simpelweg dat er microbeads in zitten. Gemaakt van plastic. Die smeer je op je huid én komen in ons milieu terecht. Daarbij gooi je per jaar flink wat plastic potjes, tandenborstels, wattenstaafjes, tubes en meer weg. Allemaal gemaakt van plastic.

Wist je dat ongeveer 2 miljard plastic tandenborstels terecht komen op stortplaatsen en in onze oceanen? Maar er zijn nog veel meer producten die we gebruiken, die schadelijk zijn voor het milieu. Je bent je er hoogstwaarschijnlijk bewust van dat we met onze every day choices bijdragen aan een overbelast ecosysteem en je weet inmiddels natuurlijk ook dat klimaatverandering heel erg écht is. Maar wat je misschien niet weet is dat je met wat kleine veranderingen al een hoop kunt bijdragen.

Goed om te weten: een chemische naam betekent niet direct dat een stof ‘slecht is voor jou en het milieu’. Tocopherol, bijvoorbeeld, betekent vitamine E. En als Cera Alba tussen de ingrediënten staat, betekent het dat er honing in je cosmetica zit.

Een duurzame beauty routine: 

1. Realiseer je wat er allemaal wél goed en duurzaam is in je badkamerkastje.

Laten we starten met iets positiefs. Want je doet waarschijnlijk een heleboel al hartstikke goed, zonder dat je het misschien doorhebt. Hoeveel glazen potjes staan er op je plank met cosmetica? En hoeveel producten hebben geen verpakking, een blok handzeep bijvoorbeeld? En bekijk je tube zonnebrandcrème, zie je daar het ingrediënt oxybenzone op staan? Nee? Goed bezig! Misschien heb je zelfs producten aangeschaft van merken die gebruik maken van navulbare verpakkingen!

Ga even rustig voor je kast met cosmeticaproducten staan en kijk naar alle dingen die je goed doet. En als het je toch een tikkie tegenvalt, geef je zelf dan een schouderklopje omdat je de stap hebt genomen om je beautyroutine te verduurzamen. Chapeau!


2. Neem jezelf voor om geen beauty-producten meer te kopen die slecht zijn voor het milieu.

Als je die stap hebt gemaakt in je hoofd, zal het eenvoudiger worden om je beautyroutine te verduurzamen. Welke dingen je beter kunt vermijden?

Tandpasta’s en scrubs met polyethyleen op de ingrediëntenlijst

Dit zijn microbeads, gemaakt van plastic, die door je afvoer in ons milieu terechtkomen. Er zijn zat scrubs gemaakt van suiker of koffie, die helemaal natuurlijk en dus niet vervuilend zijn.

Schoonmaakdoekjes/wet wipes

Deze zijn meestal gemaakt van synthetische vezels die niet afbreken en biologisch afbreekbaar zijn, wat betekent dat ze uiteindelijk op stortplaatsen terechtkomen.

Veel van deze doekjes zijn ook doorspoelbaar en eindigen daardoor in het rioleringssysteem. Wanneer verstoppingen optreden, veroorzaakt dit ongezuiverd rioolwater in de rivieren en de oceaan. Wanneer deze doekjes in de oceaan zijn terechtgekomen, kunnen ze worden opgegeten door zeedieren of ze eindigen op de stranden.

Zonnebrandcrème

Het beschermt je huid tegen schadelijke zonnestralen, maar wist je dat het stofje oxybenzone (veel gebruikt in zonnebrandcrème) heel slecht is voor het milieu? Als je het van je lijf afspoelt onder de douche of de zee in gaat met zonnebrandcrème met oxybenzone dan heeft dat nare gevolgen voor het koraal.

Oxybenzone is giftig voor de symbiotische algen die in koralen leven, kleur geven en andere essentiële taken uitvoeren. Oxybenzone belemmert de groei van koraal en bleekt het, waardoor het dood gaat. Gelukkig zijn er best veel alternatieven en zelfs steeds meer merken met 100% natuurlijke zonnebrandcrème, die ook nog eens goed zijn voor je huid!

Producten met palmolie

Deze vind je in in het cosmetica-schap. Althans, volgens de Nederlandse Vereniging voor Cosmetica wordt palmolie niet direct als ingrediënt in cosmetica gebruikt, maar worden er wel veel ingrediënten gebruikt die gemaakt zijn van palmolie. Palmitate, vind je bijvoorbeeld wel in cosmetica. En dat wordt gemaakt van palmolie. Net als GlycerylStearate en SodiumKernelate, bijvoorbeeld.

Hier vind je meer informatie over onder welke noemer je palmolie in je cosmetica kunt terugvinden. Waarom het beter is om palmolie te vermijden? De grote vraag naar palmolie zorgt voor ontbossing van tropisch regenwoud met uitsterven van dieren tot gevolg, vervuiling en sociale problemen. Zo worden in de regenwouden levende bedreigde dier- en plantensoorten zoals de Orang-Oetan, Aziatische olifant, Sumatraanse tijger en neushoorn door de ontbossing nog verder in het nauw gedreven.

Check je lipstick en moisturizer op BHA en BHT

Deze synthetische antioxidanten veranderen het gedrag van vissen en schaaldieren en veroorzaken zelfs soms hun dood.

Ga voor natuurlijke deodorant

Bij voorkeur niet in plastic en zonder de stof triclosan. Deze antibacteriële, chemische stof vind je ook terug in reinigingsmiddelen, handontsmettingsmiddelen, wasmiddel en het is niet afbreekbaar.

Vermijd tenslotte Diethanolamine, ook wel DEA

Dit is een stof die zich ophoopt in de omgeving (en dus niet afbreekt). Deze stof is te vinden in enorm veel cosmetica en wordt er van verdacht schuldig te zijn aan gedrags-, reproductieve en populatieveranderingen in dierlijk en plantaardig plankton.

Betrap je jezelf erop dat je na het boodschappen doen tóch weer bent thuisgekomen met iets uit bovenstaand lijstje, terwijl je dat eigenlijk niet wilde? Volgende keer beter! Wees in dit proces niet te streng voor jezelf, stapje voor stapje ga je heus de goede kant op.

3. Vervang de minder duurzame materialen door duurzame materialen.

Tijd voor de laatste stap! Je weet nu alles over welke producten en ingrediënten je beter kunt vermijden, nu is het tijd voor de producten. Want voor je het weet, heb je weer een aantal kilo plastic afval geproduceerd, zonder dat het eigenlijk hoeft!

  • Vervang je plastic tandenborstel door een bamboe tandenborstel.
  • Hetzelfde geldt voor wattenstaafjes: ga voor bamboe!
  • Scoor uitwasbare wattenschijfjes, in plaats van wattenschijfjes (verpakt in plastic) die je weggooit.
  • Vergeet plastic scheermesjes, scoor een scheermes van verchroomd messing dat heel erg lang meegaat.
  • Ga zoveel mogelijk voor ‘naked’ producten, zoals shampoo bars, zeepjes en douchegel zonder verpakking.
  • De menstruatiecup is een briljante uitvinding: geen tampons en maandverband meer nodig, zo’n cup gaat 10 jaar mee!
Over auteur

Meer lezen over duurzaamheid?

Denk je dat duurzaam shoppen ingewikkeld is? Deze tips kunnen je helpen.

Volgend artikel
15 mini-stappen naar een duurzaam leven die je vandaag al kunt zetten
15 mini-stappen naar een duurzaam leven die je vandaag al kunt zetten