Deze sjaal houdt je behaaglijk warm

Deze sjaal houdt je behaaglijk warm Deze sjaal houdt je behaaglijk warm Deze sjaal houdt je behaaglijk warm

Deze sjaal beschermt je niet alleen tegen de kou, hij is ook heerlijk om te dragen. Zacht en warm – laat je koesteren.

‘Ze is opgetuigd voor een hele lange reis, en op haar rug draagt ze een hele wolwinkel.’ Zo begint het gedicht ‘De alpaca’ van de Latijns-Amerikaanse dichteres Gabriela Mistral. Die ‘wolwinkel’ van de alpaca is zo eindeloos zacht dat je er (volgens Mistral) een pasgeboren baby op zou kunnen leggen, omdat die de botten van het dier dan helemaal niet voelt.

Die wol is niet voor niets zo zacht en warm. De alpaca – het kleine zusje van de lama – is afkomstig van de hoogvlaktes van de Andes in het zuiden van Peru, bij het Titicacameer. Daar leven de dieren in kuddes, op 3500 meter hoogte, waar ze zelfs in de winter moeiteloos warm blijven.

Kostbaarder dan goud

De oude Inca’s beschouwden de wol van de alpaca als kostbaarder dan goud en dat was niet voor niets. Alpacawol is warm en zacht maar nog veel meer. Het ademt. Heeft een zachte glans, slijt niet, pluist niet, kriebelt niet en er zit een laagje lanoline op waardoor het vuil- en waterafstotend is.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Zo kostbaar als goud is alpacawol tegenwoordig gelukkig niet, maar het is nog steeds een luxeproduct en de meeste breisels van alpacawol komen ook nog steeds uit Peru. Het zijn trouwens ook nog steeds vooral families in en uit de Andes die de kleding maken, met traditionele handweefgetouwen, soms met moderne weefgetouwen en breimachines, maar met in wezen dezelfde technieken als de Inca’s gebruikten in deprecolumbiaanse tijd.

Soepel & sierlijk

Deze sjaal is gemaakt van de beste alpacawol die we konden vinden. Hij werd speciaal ontworpen voor Happinez en met zorg gemaakt door een kleine werkplaats in Lima, waar gewerkt wordt volgens fairtrade standaarden. In dat breiatelier werken zo’n tien vrouwen en mannen, de meesten opgegroeid in de streek rond Puno, de zuidelijke Peruaanse stad waar ook de gebreide Peruaanse mutsen vandaan komen.

De sjaal wordt gemaakt met een andere techniek. Hij is in zijn hele breedte in één stuk gebreid, de boord is er later met de hand opgezet. Het afwerken, draden wegknippen, wassen en strijken van de sjaal en de kwaliteitscontrole gebeurt allemaal met de hand.

En aan het eind van het verhaal is er dus een sjaal van 100% alpacawol. Niks ‘mengen met andere wolsoorten’ – gewoon 100% alpaca. Met alle prachtige eigenschappen. Een soepele, sierlijke sjaal die dus niet kriebelt en niet pluist, maar je wel altijd behaaglijk warm houdt, zelfs middenin de winter op de hoogvlakten van de Andes. Of gewoon op een herfstdag in Holland. Dat kan natuurlijk ook.

 

Volgend artikel
Zo harkt Andres Amador zijn kunst in het zand
Zo harkt Andres Amador zijn kunst in het zand