Ben je toe aan creatievere gerechten in de keuken? Of wil je graag wat minder vlees eten? Een smakelijk én gevarieerd menu creëren zonder vlees is best eenvoudig. Met deze tips helpen je op weg!
Door een week geen vlees te eten, bespaar je als volwassene 130 liter water, 76 kilometer aan vervoer en 770 gram dierenvlees. Heb je de plantaardige smaak te pakken? Kies er dan eens voor om voortaan altijd één of meerdere dagen per week plantaardig te eten. Fijn voor de afwisseling én je leert de lekkerste nieuwe gerechten kennen. Duur en ingewikkeld? Welnee. Een aantal tips.
Voorbereiding is de sleutel tot succes
Serieus werk maken van een gezond, gevarieerd én betaalbaar eetpatroon? Reserveer op zondag dan een uurtje om je maaltijden vooruit te plannen. Blader door wat kookboeken, kijk in de voorraadkast en denk na over wat je de hele week zou willen eten. Ga naar de supermarkt en koop in één keer alles wat je nodig hebt, dan werkt beter dan een dagelijks tripje naar de winkel. Wees creatief en bedenk meerdere gerechten met dezelfde ingrediënten: wat kun je allemaal maken met zoete aardappel of kikkererwten? Zo blijven er ook nog eens geen restjes over.
Focus verleggen
Vleeseters bouwen hun maaltijd vaak om het vlees heen. Door simpelweg een ander ingrediënt als hoofdbestanddeel van je maaltijd te kiezen, ga je al heel anders denken én eten. Kies bijvoorbeeld voor een vleesvervanger als tofu of tempeh, en bedenk dan hoe je dat wilt klaarmaken en wat daar lekker bij is. Maar ook bulgur, couscous, linzen, kikkererwten, zoete aardappel of bloemkool tover je makkelijk om tot hoofdingrediënt.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Genoeg voedingsstoffen
Dat men alleen door het eten van vlees bepaalde essentiële voedingsstoffen binnen zou krijgen, is inmiddels een achterhaald idee. In peulvruchten, ongezouten noten, pitten en zaden, zuivel, soja en eieren zitten vaak dezelfde voedingsstoffen die vlees geeft. Dan gaat het met name om eiwitten, ijzer en vitamine B12. In een dieet waarin enkel plantaardig gegeten wordt, kan het slim zijn om B12 bij te slikken. Eet je slechts af en toe vlees of ben je vegetariër? Dan is dit niet nodig.
Grenzen verleggen
De Westerse keuken mag dan vaak gefocust zijn op vlees, in andere landen is dat veel minder het geval. In bijvoorbeeld India, Thailand, Vietnam en het Midden-Oosten wordt veel geëxperimenteerd met groenten, kruiden en noten. Laat je door deze landen inspireren, en draai een lekkere groentecurry, maaltijdsalade of tajine zonder vlees in elkaar.
Beeld: fotografie door Saskia van Osnabrugge, styling door Maaike Koorman, foodstyling en receptuur door Ajda Mehmet
Meer lezen?
- Een gezond dieet is een duurzaam dieet
- Heeft jouw partner een ander dieet?
- Recept voor linzensoep met kokos en limoen
- Vegan chocolademousse, zo maak je het