Dieren en duurzaamheid: hoe doe je dat?

Dieren en duurzaamheid: hoe doe je dat? Dieren en duurzaamheid: hoe doe je dat? Dieren en duurzaamheid: hoe doe je dat?

Deze maand komt er een pup bij ons wonen. Hier hebben we nu bijna een jaar naar uitgekeken. Maar met de hond komen allerlei vragen: hoe doe je zoiets, een beetje duurzaam?

Een vriend van mij heeft een hond. Hij eet zelf veganistisch en laatst zag ik hem een pakje vegan-hondenvoer kopen. Ik dacht allerlei dingen tegelijk (‘huh, bestaat dat ook al?!’, ‘wat een onzin!’, ‘nouja, misschien niet zo’n onzin..’, ‘eigenlijk best een goed idee’).

Ik realiseerde me vooral op dat moment dat we door het aanschaffen van een hondje meteen weer voor allerlei nieuwe dilemma’s zouden komen te staan.

Eko-hond

Ten eerste: mijn voetafdruk is groot, ik kan nog zoveel plastic in de goede afvalbak stoppen – ik heb vier kinderen en een hond. Dus sorry Aarde. Dat gezegd hebbende: we geven de moed natuurlijk niet op, en we gaan niet zeggen dat het allemaal toch geen zin heeft want het idee is juist dat het wel zin heeft. Om na te denken over dingen zoals bewust leven en minder vervuilen. Juist samen met de vier kinderen en de hond, om ook van hun bewuste aardebewoners te maken.

Van visnetten

Onze eerste zak hondenbrokken komt van de eko-dierenwinkel. Er zit wel vlees in. Maar biologisch vlees. De ene helft van mezelf vindt dat een beetje overtrokken en de andere kant zegt stellig: als je zelf geen bio-industrie vlees meer eet, waarom zou je het dan aan je huisdier geven?

Ik was op internet iets leuks tegengekomen. Hondenriemen gemaakt van op het strand aangespoelde touwen van vissersboten. Iemand ruimde die op en maakte er dus hondenriemen van. Ze waren erg mooi en verweerd, en stoer en ik wilde er heel graag een bestellen, tot ik erachter kwam dat ze uit de Verenigde Staten kwamen. Het leek me een gek idee om een touw met een vliegtuig hierheen te laten komen, als we in de Noordzee ook touw hebben. En trouwens in de winkel ook.


Dilemma’s

Er komen nog een heleboel andere dilemma’s tegelijkertijd met de hond mee. Plastic of papieren poep-opruimzakjes? Of van die zakjes die afbreekbaar zijn, en hoe afbreekbaar zijn die eigenlijk? Is soms vegetarisch eten goed voor het beest, of juist niet? Moet een hond echt zoveel antibiotica als dierenarts Dr. Poll ze geeft op National Geographic? Waar in Nederland kun je mooie hondenriemen kopen gemaakt van oude visnetten?

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.

Meer lezen over duurzaamheid?

9 tips om duurzaam boodschappen te doen.

Volgend artikel
Zo kun je je huis zuiveren en beschermen
Zo kun je je huis zuiveren en beschermen