Bosbaden is eigenlijk een boswandeling 2.0: niet alleen maar lopen, maar je onderdompelen in het bos – op het mos gaan liggen, op blote voeten lopen. Vóelen.
De laatste jaren staat dit fenomeen ook in Nederland in de belangstelling, overgewaaid uit Japan, waar het shinrin yoku wordt genoemd. Wie regelmatig in het bos is, heeft doorgaans een lagere bloeddruk, een grotere longcapaciteit en elastischer bloedvaten. Ook leidt bosbezoek tot een beter concentratievermogen. Dit komt doordat bomen stoffen afscheiden waarmee ze met elkaar communiceren. Die stoffen hebben invloed op onze bloedsomloop en ons onderbewuste. Wohlleben maakt de kanttekening dat sommige naaldbossen juist de bloeddruk verhogen – gestreste coniferen bijvoorbeeld.
Het effect van bosbezoeken
“De bossen die we mooi vinden, zijn meestal goed voor ons, dat voelen we instinctief aan.” Het is simpel: hoe vaker je in het bos bent, hoe beter. “Elke dag is het best, daarna eens per week, daarna eens per maand. Als je geen bos hebt, zoek een park op. In Nederland zijn nu op verschillende plekken ook tiny forests. Het effect van twee uur bosbezoek kan tot een week aanhouden.” Maar, nuanceert hij: “Ik wil niemand iets opdringen, want dat geeft stress en werkt juist averechts. Je moet het wel leuk vinden.”
Natuurlijke bloeddruk
Ergens is het grappig, zegt hij, hoe we naar het bos gaan om te herstellen van het kantoorleven. “We denken dat onze bloeddruk daalt als we in het bos komen, maar het is andersom: hij stijgt als we naar kantoor gaan. De bos-bloeddruk is onze natuurlijke bloeddruk, niet andersom.”
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper