Drie inspirerende documentaires waar je blij van wordt

Drie inspirerende documentaires waar je blij van wordt Drie inspirerende documentaires waar je blij van wordt Drie inspirerende documentaires waar je blij van wordt

Om je op te verheugen: deze drie inspirerende documentaires, waar je zeker blij van wordt, móet je gezien hebben!

1. The Biggest Little Farm

John en Molly Chester uit Los Angeles adopteren een hond. Klein probleem: de hond kan niet alleen zijn. Hij blaft zo hard dat ze hun appartement in Los Angeles uit moeten. Een ramp? Nee, een kans. Want dit is een mooi moment om Molly’s droom waar te gaan maken: een ecologische boerderij, waar ze kunnen wonen en werken mét de natuur, in plaats van ertegen.

Hond blij natuurlijk, maar verder verklaart iedereen ze voor gek, want Apricot Lane Farm bestaat voornamelijk uit een enorme lap totaal uitgeputte, onvruchtbare grond. Hopeloos? Nee, ook hier: een kans. In The Biggest Little Farm zie je hoe, seizoen na seizoen, het beter gaat. Meer natuur, meer dieren, meer biodiversiteit, meer léven. Natuurlijk zijn er tegenslagen, teveel om op te noemen (John, droog: ‘Wij hadden een plan. De natuur had een ander plan’), toch dient zich elke keer een oplossing aan. Zelfs de coyote’s die eerst de kippen jatten, zijn uiteindelijk nuttige helpers.

John Chester is natuurfilmer, en alleen al het beeld van een lieveheersbeestje dat onderuit gaat door een regendruppel is onvergetelijk. Maar vooral is deze documentaire hoopvol. Want als John en Molly dit kunnen met die onvruchtbare lap grond, kunnen we dat misschien ook met de hele aarde? We hebben een kans.

The Biggest Little Farm draait nu in de bioscopen.

2. Knock down the House

‘Als ik puur rationeel dacht, was ik allang gestopt,’ zegt Alexandria Ocasio-Cortez in de documentaire ‘Knock down the House’. Ze is dan ergens halverwege de campagne om gekozen te worden in het Huis van Afgevaardigden. Gelukkig ging ze door en inmiddels is ‘AOC’ het jongste vrouwelijke Congreslid ooit.

Deze tweede van de drie inspirerende documentaires volgt haar race, en die van drie andere vrouwen die in 2018 meededen aan de tussentijdse verkiezingen voor de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Vrouwen die vechten voor betaalbare gezondheidszorg, die strijden tegen multinationals, die willen dat het Congres de ménsen vertegenwoordigt, en niet alleen grote bedrijven.

Het is indrukwekkend, omdat je ziet hoeveel moed er nodig is. En ook hoe teleurstelling eruit kan zien, want lang niet alle verhalen eindigen succesvol. ‘For one of us to succeed, hundred have to try,’ is misschien wel de meest veelzeggende zin uit deze documentaire. Dat je meedoet, wil niet zeggen dat je ook wint. Maar dat je meedoet, maakt je wel een held. Zoals Brené Brown zegt: ’Het gaat om een plek in de arena.

‘Knock down the house’ is te zien op Netflix.

3. Spoorzoeken en praten met dieren

In de serie ‘hoe maken we weer contact met de natuur?’ is dit een hele fijne! Het thema: spoorzoeken. Dat is dus veel meer dan kijken naar een pootafdruk in het zand en concluderen: hier kwam een hert voorbij. ’Spoorzoeken is de oudste vorm van communicatie tussen mensen en dieren,’ zegt animal communicator Anna Breytenbach in de korte documentaire ‘Animal tracking and interspecies communication’. Want als je gaat spoorzoeken, maak je ook werkelijk contact met het dier dat je volgt. Hoe dat werkt? Je ziet Anne samen met ‘meester-spoorzoeker’ Jon Young terwijl ze de sporen van een eland volgen. Jon en Anna vóelen waar het heen is gegaan, Jon omschrijft het alsof er een onzichtbaar lijntje door het landschap dat hij volgt op intuïtie. Het klinkt zweverig, maar eigenlijk is het juist heel erg down to earth – letterlijk.

Een meester spoorzoeker word je niet van de ene dag op de andere, maar door deze korte docu ging ik, bijvoorbeeld, ineens heel goed letten op hoe mijn hond eigenlijk door het bos loopt. Hoe ze snuffelt, geurtjes oppikt en die onzichtbare lijntjes volgt. Je ziet dan toch ineens het landschap door de ogen van een dier – het maakt een eenvoudige boswandeling echt spannender.

‘Tracking and animal communication’ is te zien op YouTube.

Wil je na deze inspirerende documentaires nog meer lezen?

  • Pauline deed vrijwilligerswerk op een ecologische boerderij en vindt nu dat eigenlijk iedereen een keer op een boerderij zou moeten werken – hier lees je haar aanstekelijke verhaal.
  • ‘Politiek moet gebaseerd zijn op vertrouwen’. Bekijk opnieuw dit tijdloze en bijzondere pleidooi van oud-politicus Jan Terlouw.
  • Hoe zou het zijn om echt te leven als een vos, een otter of een das? Charles Foster probeerde het uit, en dat leverde een heel bijzonder en leerzaam boek op.

Wil je meer genieten van de natuur? Vijf tips!

Blijf je liever comfortabel binnen deze zomer?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Wil je iets dóen voor het klimaat en biodiversiteit?
Wil je iets dóen voor het klimaat en biodiversiteit?