Glas in de glasbak, vaker de fiets pakken, recyclen: je bent groen bezig. Maar het kan altijd groener. Met deze duurzame tips bijvoorbeeld.
Warm onderdak
Het tegeltijdperk lijkt passé: je ziet steeds meer beplante stadstuintjes. Dat ziet er een stuk gezelliger uit, is fijner voor insecten en vogels – die vinden daar meer voedsel dan op een kale steenvlakte – en bovendien neemt het groen CO2 op. Heb je geen tuin, denk dan eens aan het aanleggen van een groen dak. Dat is goed voor de biodiversiteit, het houdt in de zomer je huis koeler en in de winter isoleert het tegen kou. Daarbij vangt het hemelwater op, wat helpt tegen wateroverlast. Last but not least: het ziet er prachtig uit. Op groenkeur.nl vind je gecertificeerde ‘groen dak’-bedrijven.
Licht bepakt
Wat gênant: alleen al in Nederland kieperen we jaarlijks tussen de 97 en 123 kilo voedsel weg per persoon (cijfers afkomstig uit 2020).
Misschien wordt het tijd om ons eigen kook-, eet- en kooppatroon eens onder de loep te nemen. Dat je niet voor een weeshuis hoeft te koken als je met z’n tweeën bent, lijkt logisch. Maar wees je bewust van de verleiding die op de loer ligt in de supermarkt, waar je met aanlokkelijke aanbiedingen – twee voor de prijs van één – in de val van je eigen kooplust trapt. Wat ga je doen met twee bloemkolen, vier komkommers of tien kilo appels? Als je er geen plannen mee hebt, is de enige die er blij van wordt de baas van de supermarkt.
Laat maar waaien
We leven wat meer uptempo en zijn sneller toe aan wat anders. Een heleboel winkels spelen daar handig op in. Voor een habbekrats koop je een nieuwe garderobe of laad je een boodschappenkar vol met woonspullen. Dat het bijzettafeltje na een half jaar door de pootjes zakt neem je voor lief, want het kostte bijna niks. Nou ja, niks? Voor dit tafeltje heeft ergens in een ver land – waar ze het niet zo nauw nemen met de CO2-uitstoot – een schoorsteen veel vieze rook uitgebraakt. Vervolgens is een containerschip met het tafeltje over de wereldzeeën gevaren en tot slot is het door een ronkende vrachtwagen naar de winkel vervoerd. Je wilt niet weten wat zo’n tafeltje kost. Groene tip: waai niet mee met trends, laat ze overwaaien. Vraag je bij elke aanschaf af of je zeker weet dat je er lang en gelukkig mee wilt leven.
De kleine lettertjes
Ben jij even blij met je triple-A zuinige wasmachine, vanaf nu was je alleen nog superzuinig. Nou, niet helemaal dus. Die apparaten zijn wel veel zuiniger dan een ‘gewone’ A+, maar het werkt alleen als je de was draait met het eco-programma, met de speciale eco-knop. Lees de gebruiksaanwijzing er maar eens goed op na. Het staat er echt. Doe je een was op de gewone stand, dan slurpt de driesterren machine net zo veel stroom als zijn minder zuinige broeders. Dat geldt ook voor afwasmachines met een eco-knop.
Het is goed zo
Een tevreden mens heeft minder behoefte aan nieuwe spullen. Kijk naar alles wat je hebt en wat je kunt, en focus niet te veel op wat je nog zou willen doen of zou willen hebben. Schrijf dingen op waarvoor je dankbaar bent en hang dat op. Doe elke dag iets wat je happy maakt en geniet ervan. Vergeet je dierbaren niet en stuur ze eens een appje of kaartje waarin je vertelt wat ze voor je betekenen. Sla eens een dag het nieuws over en kijk om je heen wat er wel goed gaat in de wereld. En bedenk wat je zelf kunt bijdragen om de wereld beter te maken. Beginnen met een duurzamer leven is een mooie eerste stap.
Nog wat tips:
- Verzamel je afval thuis op één plek, dat maakt je strikter in het scheiden.
- Vang regenwater op in een regenton, daarmee geef je de planten water.
- Raap zo nu en dan het zwerfafval op rond je huis op. Misschien steek je de buren ook aan.
- Repareer die lekkende kraan: als er per minuut 10 druppels uit vallen, is dat 200 liter drinkwater per jaar.
- Eieren, paprika, wortels, courgette en tomaat hoef je niet in de koelkast te bewaren. Dat scheelt energie.
- Een desktopcomputer verbruikt vier keer zo veel stroom als een laptop. Een tablet is nog zuiniger.
- Bekijk je huis eens met een frisse blik. Waar zou je makkelijk energie kunnen besparen?
- Daag jezelf uit om korter te douchen, en kijk of het de volgende keer nog korter kan.
- Eet groenten van het seizoen: het is goedkoop en wordt niet ingevlogen vanuit Verweggistan.
- Pak voor alle ritjes korter dan vijf kilometer de fiets. Je voelt je fitter en het scheelt brandstof.
- Zorg dat je altijd een compact opvouwbaar shoptasje bij je hebt.
- Vervang elk peertje dat de geest geeft voor een duurzame ledlamp.
- Hang kort gedragen kleding buiten te luchten in plaats van het te wassen.
*Dit is een ingekort artikel uit Happinez 01-2018.
Tekst: Annet Niterink
Meer lezen over duurzaam leven?
9 tips om duurzaam boodschappen te doen.