Is de inhoud van je kledingkast hoognodig toe aan een update?
Neem even de tijd voor wat bezinning voordat je achteloos je – al dan niet online – winkelmandje vol met nieuwe kleren gooit en je creditcard tevoorschijn tovert. Want met een beetje extra aandacht – en veel minder moeite dan je misschien denkt – maak je je garderobe meteen een beetje duurzamer. Let om te beginnen hier maar eens op:
1 Natuurlijke stoffen
Natuurlijke stoffen zijn doorgaans fijner voor je huid – die lekker kan blijven ademen – én vriendelijker voor het milieu dan synthetische stoffen. Toch bevat gewone katoen vaak nog steeds veel pesticiden. En bamboe klinkt dan wel lekker puur natuur; het materiaal moet flink bewerkt worden om het zacht en draagbaar te maken. Met kledingstukken gemaakt van biologische katoen, tencel, linnen of hennep zit je over het algemeen wél goed. Draag je graag wol of zijde? Check dan of het kledingstuk een GOTS-label heeft. Dan weet je zeker dat de stof op biologische en zo diervriendelijk mogelijke wijze geproduceerd is. Ook voor leer zijn steeds meer duurzame en zelfs plantaardige alternatieven verkrijgbaar. Gemaakt van appels, paddenstoelen of ananas bijvoorbeeld.
2 Verf op plantaardige basis
Het verven van stoffen kost vaak enorme hoeveelheden water. En als de verf giftige chemische stoffen bevat, is het ook nog eens behoorlijk milieuvervuilend. Diezelfde giftige stoffen kunnen trouwens ook weer schadelijk zijn voor jouw gezondheid; je draagt ze immers dicht op je huid. Kies dus voor merken die hun collecties kleuren met plantaardige verf en zo weinig mogelijk water.
3 Transparantie
Is er op de website van jouw favoriete kledingmerk niets, noppes, nada te vinden over de gebruikte materialen, het productieproces en de arbeidsomstandigheden? Dikke kans dat het qua duurzaamheid dan in elk geval niet al te best gesteld is. Verzeker jezelf er bij nieuwe aankopen van dat je kleding niet alleen gemaakt is van zo duurzaam mogelijke materialen, maar ook onder zo eerlijk mogelijke omstandigheden. Bedrijven die waarde hechten aan duurzaamheid, vertellen daar over het algemeen met liefde over.
4 Vernieuwen in plaats van vervangen
Is die ene winterjas echt niet meer draagbaar, of kan ‘ie met een nieuwe rits nog prima een seizoen mee? En die mooie lange jurk: rijp voor de kringloop, of toch maar laten innemen? Kijk eens of er stukken in je kast hangen die je niet (meer) draagt, terwijl je ze wel mooi vindt. Vaak doet wat repareer- of verstelwerk wonderen voor je garderobe.
5 Een garderobe van kwaliteit
Eens in de zoveel jaar een prijzig pak kopen is veel duurzamer dan keer op keer een exemplaar voor een prikkie te scoren, dat je in no time afdraagt. Koop minder, maar beter. Toegegeven: kwaliteit kost vaak meer. Maar kledingstukken die gemaakt zijn van goede stoffen en degelijk in elkaar gezet zijn, gaan ook een stuk langer mee.
6 Je eigen stijl
Probeer te ontdekken welke kleuren flatterend zijn voor jouw huidskleur, welke pasvormen het beste bij je passen en welke stijlen ‘helemaal jij’ zijn. Als je weet wat je wel en niet graag draagt, kies je in je garderobe eerder voor kledingstukken die tijdloos zijn, laat je je minder snel verleiden door de laatste – en oh-zo vergankelijke – trends en verklein je de kans op miskopen.
Wil je nog meer verduurzamen?
- Dol op reizen, maar ook op de planeet? Zo vier je duurzamer vakantie
- Een gezond dieet is een duurzaam dieet
- Dieren en duurzaamheid: zo doe je dat
- 3 zelfzorgrituelen voor jou én de aarde