Heb jij liefde voor de natuur? Zo help je haar beschermen

Heb jij liefde voor de natuur? Zo help je haar beschermen Heb jij liefde voor de natuur? Zo help je haar beschermen Heb jij liefde voor de natuur? Zo help je haar beschermen

Samen met Het Wereld Natuur Fonds delen we 5 manieren om de Nederlandse natuur een handje te helpen.

De Nederlandse natuur is mooi en divers. We genieten van de bossen op de veluwe, van de duinen aan de kust en van glooiende heuvels in het zuiden. Maar ons boerenland is ook natuur! Zo’n driekwart van ons landschap bestaat uit landbouwgrond. Belangrijk leefgebied voor onder andere insecten, vogels, reeën en vossen.

De natuur staat onder druk

Helaas staat de natuur door intensieve landbouw steeds meer onder druk. De manier waarop we in Nederland voedsel produceren is nog te vaak niet duurzaam en put de Nederlandse bodem uit. Zo is de biodiversiteit in ons boerenland met 40% afgenomen. Het resultaat? Steeds minder dieren, insecten en kruiden vinden de ideale omgeving om in te gedijen.

Kies voor natuurvriendelijke landbouw

Steeds meer boeren willen kiezen voor natuurvriendelijke landbouw, maar worden daarin tegengewerkt door onder andere wetten en regels. Gelukkig heeft Het Wereld Natuur Fonds een plan klaar om dit te veranderen en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedsel heeft ook haar steun toegezegd aan natuurvriendelijke landbouw.

De Tweede Kamer moet echter nog overtuigd worden en daarom vraagt het WNF je om te kiezen voor een gezond boerenland met ruimte voor weidevogels, bloemen, bijen en alle andere natuur. Goed voor de natuur én voor je eigen eten. Want als je goed zorgt voor de natuur, zorgt de natuur goed voor jou. Je kunt hier de petitie tekenen.

Petitie getekend maar wil je nog meer doen om de Nederlandse natuur een handje te helpen?

5 tips om de Nederlandse natuur een handje te helpen

Kies biologisch

Biologische voeding is beter voor je gezondheid, maar ook veel beter voor de natuur. Het voorkomt dat er chemicaliën in de grond komen die de natuur afbreken en de grond uitputten, waardoor er voorlopig niets meer op het stukje aarde wil groeien. Biologische landbouw is goed voor de aarde, voor de lucht die we in ademen en het water dat we drinken. De vuistregel is simpel: wat goed is voor je lijf, is goed voor de natuur.

Eet lokaal

Door zoveel mogelijk Nederlandse producten op het menu te zetten voorkom je dat je ingrediënten van ver moeten komen. Dat bespaart uitstootgassen en is beter voor het milieu. Daarnaast laat je door je keuze voor Nederlandse producten blijken dat je graag zoveel mogelijk van eigen bodem eet. Dat stimuleert de landbouw om haar diversiteit te vergroten en verkleint de noodzaak voor export. Immers, als we onze eigen producten kopen hoeft het buitenland dat niet meer voor ons te doen.

Hoe je lokaal boodschappen doet? Ga eens langs bij de boerderij in het dorp verderop, of ga naar de biologische markt in je stad. Een korte zoektocht op Google laat al snel zien waar die in jouw stad plaatsvindt. In Amsterdam is dat bijvoorbeeld op de Nieuwmarkt en op de Noordermarkt. Een andere optie is de biologische supermarkt, waar bij ieder gewas duidelijk staat aangegeven waar het vandaan komt.

Kies voor duurzaam

De meest duurzame keuze die je kunt maken is een plantaardig dieet, waarbij je vaker groente, peulvruchten, bonen en granen op het menu zet. En vlees en zuivel grotendeels van het menu schrapt. Op die manier is er minder landbouwgrond nodig en blijft er meer ruimte over voor natuur. Daarnaast is een plantaardig dieet goed voor ons klimaat én voor je gezondheid.

Moeilijk? Kies dan in ieder geval voor dierlijke producten met een keurmerk. Deze producten zijn vaak niet honderd procent duurzaam, maar wel een betere keus dan producten zonder keurmerk. Les bij het kopen van vis bijvoorbeeld op de logo’s MSC (wild gevangen) of ASC (kweekvis).

Voorkom voedselverspilling

Natuurlijk wil je beginnen met bewust boodschappen doen, zodat je alleen voedingswaren koopt die je die week ook opeet. Houd je toch eten over? Dan biedt Google een scala aan recepten om van deze kliekjes nog een heerlijke maaltijd te maken.

Schillen die je tijdens het koken overhoud of eten dat helaas toch bedorven is recycle je. Maak een simpel composthoekje in je tuin waar je alles opgooit. Eenmaal gecomposteerd barst dit ‘afval’ van de voedingsstoffen waar de natuur van smult. Mix het gewoon door de aarde in je tuin en geef de grond een energieboost.

Plant Nederlandse bloemen en planten

Door inheemse planten in je tuin of op je balkon te zetten, trek je de insecten aan die goed in ons land gedijen. Klinkt misschien niet zo fijn, maar is het wel, want het zijn insecten die zorgen voor de verspreiding van pollen en daardoor voor de diversiteit van de Nederlandse natuur. En die insecten trekken weer andere dieren aan die wel een vliegje lusten. Hierdoor komt de Nederlandse natuur weer langzaam in balans.

Dit artikel kwam tot stand met in samenwerking met Het Wereld Natuur Fonds. Je vindt hier de petitie.

Volgend artikel
Minder spullen? Je wordt er een gelukkiger mens van
Minder spullen? Je wordt er een gelukkiger mens van