Aandacht voor uiterlijke schoonheid en een rijk innerlijk leven gaan soms slecht met elkaar door één deur. Val je als ‘spiri’ door de mand wanneer je je haar kleurt en je lippen stift? Hoe hoog moeten je hakken precies zijn om je oppervlakkig te maken?
Kapper, visagist én auralezer: oom Chris
Ik heb als kind gelukkig nooit hoeven kiezen tussen uiterlijk en innerlijk. Met name door mijn oom Chris. Hij was kapper, visagist én auralezer, en gaf een opleiding voor intuïtieve ontwikkeling. Zijn huis was gevuld met een combinatie van edelstenen, make-up en boeken over chakra’s. Dat alles gehuld in de geur van sigaretten en Versace-parfum.
Hij was mijn grote held. Ik volgde als vanzelfsprekend zijn voorbeeld. Op basisschoolkamp deed ik voor hoe je aura’s kon voelen. Op de middelbare school gaf ik spreekbeurten over tenen lezen, terwijl ik zijn make-up tips uitprobeerde op mezelf en vriendinnen. Mijn oom was de blauwdruk voor de vorm die mijn leven de afgelopen tien jaar aannam. Ik was een hongerige student , fervent clubber, meditator, model en yogi, schrijfster en ambiërend deejay.
In designerlegging naar Bali
Tegenwoordig kijk je niet meer gek op wanneer de ruimte in een gemiddelde yogastudio is gevuld met een strak gestyled gezelschap dat elkaar hun nieuwste Balinese enkelbandjes laat zien en bespreekt welk merk yoga towel het mooist bij een mat past.
De tijd dat lichaamshaar weelderig moest groeien om een rijk innerlijk landschap te kunnen aantonen is al lang voorbij. Schone spiri’s als Lucia Rijker, Susan Smit en Madonna trapten met hun hoge hakken de barrières tussen wijsheid en schoonheid omlaag.
Alhoewel we er soms een beetje in doorschieten (moeten we écht gehesen in een designerlegging naar Bali om onszelf te vinden?), lijkt het me tegelijkertijd een gezonde ontwikkeling dat ook de fysieke verschijning haar bestaansrecht claimt in zingevingland.
Je uiterlijk bepaalt je leven
Ik werd hier nog maar eens op milde wijze aan herinnerd toen ik vijf jaar geleden met een gebroken hart mijn lange rode krullen afschoor. Mijn kale kop weerspiegelde hoe ik me destijds voelde, namelijk naakt en zonder poeha. Ik kon me letterlijk niet meer verschuilen achter mijn belangrijkste fysieke kenmerk.
Ook al was deze transformatie vrijwillig en redelijk blijmoedig tot stand gekomen; het deed me beseffen hoe groot de invloed van mijn uiterlijk is op de manier waarop ik mijn leven ervaar. Mijn omgeving reageerde namelijk totaal anders op me dan voorheen. En ik zag daardoor mezelf ook in een ander licht. Het was een bevrijdende ervaring, maar ik miste mijn aandachttrekkende krullen ook wel een beetje.
Mooi zijn, maar het niet verlangen
Ik herken een soortgelijke dubbelheid ook bij anderen: aan de ene kant willen we er mooi uitzien, maar toch ook vrij zijn van dat verlangen. We kampen met het idee dat je óf mooi en oppervlakkig bent, óf een grijze muis en diepgaand.
Wanneer die twee dingen in één persoon samenkomen – Angelina Jolie (meditatie), Julia Roberts (hindoe) en Justin Bieber (Jezus) – vertrouwen we het stiekem toch niet helemaal. Het lichaam lijkt zich te moeten conformeren aan het beeld dat we van het pure innerlijk hebben, onopvallend simpel.
Pure verbinding met het goddelijke
Schoonheid is iets wat ons sinds mensenheugenis bezighoudt én beangstigt. In vrijwel alle religieuze tradities worden mensen – vooral vrouwen – gewaarschuwd voor de allure van uiterlijke vertoning. Het zou een obstakel zijn voor een puur pad, een pure verbinding met het goddelijke.
Fysieke behoeftes en uiterlijk vertoon ontkennen of ontnemen is een onmiskenbaar onderdeel van vrijwel elke wijsheidtraditie: van Jezus tot Boeddha.
Mooi innerlijk, mooi uiterlijk
Ik deed voor dit artikel de rondvraag over wat iemand nu een schoonheid maakt. Zonder uitzondering noemde men innerlijke eigenschappen op: kwetsbaarheid, energie, authentieke aanwezigheid…
‘Mooi van binnen is mooi van buiten’, riep mijn netwerk in koor. Het zou de cultuur, de media, de commercie zijn die ons hun schoonheidsidealen opdringen (alsof die sectoren door buitenaardse wezens worden gerund).
Geven we stiekem meer om uiterlijk dan we denken? Hoe verklaren we anders alle aandacht die we besteden aan ons uiterlijk?
Aantrekkelijke mensen doen het beter
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat aantrekkelijke mensen in ongeveer alles succesvoller zijn dan de minder aantrekkelijke soortgenoten. Baby’s kijken langer naar een aantrekkelijk gezicht en we zijn sneller geneigd privézaken te bespreken met iemand die we mooi vinden.
Mooie mensen krijgen meer betaald voor hetzelfde werk (echt) én minder straf voor hetzelfde misdrijf (echt). Máár uit onderzoek blijkt wel dat aantrekkelijke vrouwen automatisch ook als materialistisch en oppervlakkig worden ingeschat.
Tegenwoordig plaatsen we de innerlijke wereld echter hoger dan de uiterlijke en zien de laatste als afleiding of obstakel van het echte werk. Schijn bedriegt natuurlijk. We willen de wereld, de wezens waarmee we die delen én onze rimpels vaak ongezond naar ons hand zetten. Waarop zich een tegenbeweging heeft gevormd die claimt dat het innerlijke het enige echte is. Begrijpelijk, maar ook niet echt de oplossing.
Integratie als sleutelbegrip
We kunnen er misschien ook anders tegenaan kijken. Schoonheid is een mix van genen, karaktereigenschappen, cultuur, en vibe. Vorm bestaat niet zonder inhoud. De uiterlijke wereld – de wereld van materie, schoenen, lipstick en bomen – inspireert constant de innerlijke wereld. Daarmee komen nieuwe vormen tot leven; een fabuleus outfitje, een boek of een veganistische lunchroom.
Vanuit die gedachte is zeggen dat ware schoonheid van binnen zit net zo dwaas als zeggen dat ze van buiten zit. Zoals altijd lijkt integratie het sleutelwoord.
Stijl
Integratie komt eigenlijk door stijl. Stijl heeft niet per se te maken met mode. Stijl is een bezielde vorm. Een persoon met stijl is zo iemand die de bekende vuilniszak aan kan doen en er nóg goed uitzien.
‘Hoe je iets doet is hoe je alles doet’, aldus een bekend zen-gezegde. Je kunt alles dóen met stijl, van een winkelkarretje uitzoeken tot jezelf aankleden tot sterven. Iets of iemand met stijl is precies wie ze is, en waar ze is, op elk gegeven moment, met volledige aandacht en respect.
Meer Happinez?
- Mooi innerlijk, mooi uiterlijk: Hier zijn 7 nieuwe schoonheidsidealen
- 5 manieren om van je lichaam te houden (omdat je er veel gelukkiger van wordt)
- Zo zet je een negatief lichaamsbeeld om in iets positiefs