Doe je je best om bewust te leven, maar zou je garderobe er nog best wat duurzamer uit kunnen zien? Jitske Lundgren, ontwerper en mede-eigenaar van het duurzame Nederlandse modelabel Studio Jux vertelt hoe zij haar liefde voor kleding verenigt met duurzaamheid en geeft tips.
Waarom vind je het belangrijk om duurzaam te ontwerpen?
Tijdens een studiereis in India bezocht ik een ververij. Daar zag ik mensen door de verf lopen, er was een man die helemaal paars was. Dat was zo’n schok. Ik ben mode gaan studeren uit liefde voor mooie producten en materialen en dit stond daar zo haaks op. Toen ben ik me gaan verdiepen in de industrie en zag ik zoveel moderne slavernij. Ik wilde dit anders doen en ben daarom Studio JUX en mijn eigen fabriek begonnen.
Wat maakt de kleding van Studio Jux duurzaam?
De kleding wordt gemaakt in Nepal, in mijn eigen fabriek in Kathmandu en in sociale projecten. Een van die projecten is een breiproject, dat vrouwen materiaal en instructies geeft en ze thuis laat breien. Zo kunnen zij ondanks de traditionele rolverdeling waarbij de vrouw niet buitenshuis mag werken, toch iets maken en enige zelfstandigheid opbouwen.
Ik kies alleen maar 100% duurzame materialen. Alle katoen, hennep en linnen dat we gebruiken heeft het GOTS certificaat, dat staat voor Global Organic Textile Standard. Ik werk ook graag met innovatieve materialen zoals gerecycled polyester, stoffen gemaakt van houtvezels en ontwerpen die volledig natuurlijk zijn zoals truien van 100% merinowol. Verder gebruik ik graag handgeweven stof van Fair Trade Nepal. Mijn collectie is dus een mix van verschillende stoffen die ieder op hun eigen manier een alternatieve duurzame keuze is.
Hoe houd je je eigen garderobe duurzaam, zonder het plezier in kleding te verliezen?
In mei 2016 heb ik mijn eigen winkel geopend in Amsterdam. Hier verkoop ik niet alleen mijn eigen collectie, maar eigenlijk alles wat mooi en duurzaam is, ook van andere merken. Het is zo inspirerend om de collectie samen te stellen. Van biologisch leren schoenen van een Duits familiebedrijf tot panty’s gemaakt van oude visnetten. Alles is beschikbaar en het is voor mij een sport om de mooiste collectie samen te stellen.
Heb je goede tips voor het kopen van duurzame kleding? Waar moeten we op letten?
Wat vind jij belangrijk, wat is voor jou duurzaam? Tweedehands, natuurlijk, sociaal? Ga daar naar op zoek. Probeer voorbij certificaten te kijken, want ieder bedrijf kan een t-shirt laten maken van gecertificeerd biologisch katoen. Kijk naar de missie van een bedrijf: wat zijn hun idealen en in hoeverre komt dit overeen met jouw idealen? Het is toch veel leuker om een jonge ontwerper te steunen die lokaal produceert, dan een biologisch shirt van een groot modehuis? Dan lijkt het misschien duurzaam, maar gaat het om winstmaximalisatie. Ik vind dat er winst moet zijn op elk vlak, dus sociaal, economisch en voor het milieu. Ga voor kleinschalig en direct contact met de maker, dat is veel persoonlijker en unieker!