Het milieu en het klimaat een handje helpen – we willen het allemaal wel, maar gewoonten veranderen is lastig.
De oplossing? Begin klein. Dit zijn een aantal kleine gewoonten die je makkelijk invoert en die uiteindelijk toch veel effect hebben.
Tip 1: Neem je eigen verpakkingen/tasjes mee voor je boodschappen
Daar kijken ze echt niet meer raar van op bij de bakker of op de markt. Ook in de supermarkt kun je bijvoorbeeld, als ze een vers brood afdeling hebben brood in een eigen katoenen broodzak (of hergebruikte plastic zak) laten doen. Is het product op, stop het zakje dan weer in je boodschappentas, zodat je ‘m altijd bij je hebt.
Tip 2: Eet wat vaker plantaardig
Je hoeft echt niet in een keer je hele voedingspatroon om te gooien – met een paar plantaardige maaltijden per week draag je al een steentje bij. Probeer bijvoorbeeld een van deze makkelijke vegan gerechten of deze plantaardige recepten voor echte zoetekauwen.
Tip 3: Maak van je tuin of balkon een fijne plek voor wilde beestjes
Aan een vierkante meter heb je al genoeg. Plant bijvoorbeeld bijvriendelijk Blauw kattenkruid, zaai wat vlinderzaad in je tuin of zet een nectarplant neer op je balkon.
Tip 4: Neem een afvalzak mee tijdens je dagelijkse wandeling
Ruim hier en daar wat afval op dat je op straat ziet liggen. Of sluit je aan bij een ‘prikwandeling’. Zo geniet je van de voordelen van wandelen en help je Moeder Aarde een handje.
Tip 5: Shop vaker tweedehands
En breng spullen die je niet meer gebruikt naar de kringloop. Er is vast iemand die heel blij wordt van die ene trui die jij niet meer draagt.
Tip 6: Neem vaker de fiets in plaats van de auto
Goed voor de wereld en voor jezelf. Twee vliegen in een klap!
Alle beetjes helpen
Waarom zulke kleine gewoonten? Simpel: ze kosten weinig moeite en daardoor zijn ze gemakkelijk vol te houden. Bovendien zijn alle volgende stapjes die je zet daardoor ook weer makkelijker. Verandering (en verbetering) hoeft niet direct groots te zijn, precies zoals de Japanse strategie van Kaizen luidt: bij het aanleren van een nieuwe gewoonte hebben de kleinste stapjes uiteindelijk het grootste effect.