Inspirerend: op deze school bepaal je zelf hoe je leert (én geven ze diplomagarantie)

Inspirerend: op deze school bepaal je zelf hoe je leert (én geven ze diplomagarantie) Inspirerend: op deze school bepaal je zelf hoe je leert (én geven ze diplomagarantie) Inspirerend: op deze school bepaal je zelf hoe je leert (én geven ze diplomagarantie)

Een school zonder rooster, zonder vakken, zonder cijfers en zonder docenten klinkt zo’n beetje als dé droom van iedere tiener. Agora in Roermond is zo’n school. Hier werken ze met challenges, coaches en de ‘vijf werelden van Agora’ voor een brede kijk op de wereld. Uitgangspunt: iedereen verkent de wereld op de eigen manier. De eigen nieuwsgierigheid van de leerling wordt op die manier omgezet in antwoorden.

De Agora filosofie

‘Bij Agora gaan we ervan uit dat iedereen anders is. Jouw persoonlijke kenmerken, vaardigheden, drijfveren en je persoonlijke situatie worden gezien als vertrekpunt van waaruit je kunt groeien,’ is de uitleg van Agora zelf. Groeien doen leerlingen door middel van het aangaan van persoonlijke challenges. Die challenges kunnen letterlijk van alles zijn: van het ontwikkelen van een eigen robot tot het onderzoeken van het spierstelsel van een paard.

Ondertussen zijn er coaches die de leerlingen begeleiden, vertrouwen geven, inspireren en verwonderen. Geen docenten dus en geen toetsmomenten, maar leren op eigen tempo en vanuit eigen interesse. Op basis van de vijf werelden van Agora – de spirituele, sociaal ethische, wetenschappelijke, kunstzinnige en maatschappelijke – ontwikkelen de leerlingen een brede kijk op de wereld.

Klinkt als een inspirerende methode, en gezien de populariteit van de school slaat de manier van onderwijs aan.

Het bijzonder onderwijs is sowieso al sinds de jaren ’80 populairder dan het traditioneel openbaar onderwijs, blijkt uit cijfers van het CBS. Onder bijzonder onderwijs vallen zowel scholen die vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging lesgeven, als scholen die een bepaalde onderwijskundige (pedagogische) grondslag hebben. Voorbeelden zijn het Jenaplan- en het Montessori-onderwijs.

Sjef Drummen, bedenker van de Agora school, denkt dat het traditionele onderwijs in de toekomst helemaal niet meer zal bestaan: ‘Die leraar voor de klas gaat natuurlijk verdwijnen. Nu is een leraar verantwoordelijk voor zijn vak. Bij ons is een totaal team verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een leerling in de sociale context. Dat is absoluut de toekomst,’ zei hij in een interview met Nieuwsuur.


Diplomagarantie

De Agora school houdt zich dus verre van traditionele vakken en beoordelingen. Toch zijn de leerlingen, zoals iedere leerling in Nederland, verplicht om eindexamen te doen. Dat is wennen en vraagt om een strakker regime tijdens het eindexamenjaar. ‘Het is wel allemaal wat serieuzer geworden. Maar ik denk dat het wel goed is dat het een wat strakkere planning gaat worden. Anders komt het niet goed met het eindexamen, denk ik,’ aldus één van de leerlingen tegen Nieuwsuur.

Opvallend is dat Agora een diplomagarantie geeft. Alle leerlingen die vier jaar geleden startten op de Agora school, zouden een diploma halen voor het minimale niveau van hun basisschooladvies.

De ouders van de leerlingen hebben in elk geval het volste vertrouwen in hun kinderen. Het is nu eenmaal het huidige systeem dat nog vraagt om een toetsmoment, maar deze leerlingen hebben dankzij de Agora school heel veel extra vaardigheden opgedaan. ‘Al slagen ze niet, ze komen er wel,’ aldus moeder Jinny tegen Nieuwsuur.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Waarom je er dít jaar klaar voor bent (en vorig jaar stiekem ook al).

Volgend artikel
Voed je innerlijke vuur: 5 tips om de winter door te komen
Voed je innerlijke vuur: 5 tips om de winter door te komen