Angstig of gespannen? 7 inzichten van de zee die troosten

Angstig of gespannen? 7 inzichten van de zee die troosten Angstig of gespannen? 7 inzichten van de zee die troosten Angstig of gespannen? 7 inzichten van de zee die troosten

De zee is weids. Diep en onpeilbaar. Soms glad als een spiegel, dan weer wild en ruw. Ze herbergt leven, neemt het en geeft het. We kunnen veel van haar leren. Daarom hier zeven inzichten van de zee die troost bieden. 

1. Vrouwelijk

De parel wordt wel gezien als het kostbaarste wat de zee kan schenken. Zeldzaam, glanzend, grillig of volmaakt rond. Ze worden gevormd in pareloesters, maar soms ook in andere schelpsoorten (zoals mosselen) of waterslakken. Er wordt wel gezegd dat je vijftienduizend oesters moet openen om één parel te vinden.

Parelvorming is een reactie op het binnendringen van een zandkorrel, stukje kalk of parasiet in het zachte gedeelte van de schelp. Het schelpdiertje maakt van parelmoer, waarmee ook de binnenkant van de mantel van de schelp is bedekt, laagjes om de korrel heen. Zo’n prachtig glanzende parel ontstaat dus om de zachte binnenkant van de schelp te beschermen.

Oesters doen denken aan de vrouwelijke geslachtsdelen – vandaar ook dat ze symbool staan voor geboorte en seksualiteit. Ze symboliseren ook de wateren, waar alle leven op aarde uit voortkomt. En parels staan voor de maan, die voor de beweging van eb en vloed zorgt.

2. Meditatief

Eb en vloed. De golven die naar de strandlijn rollen, en zich weer terugtrekken. In de zee zit een beweging die je in het hele leven terugvindt: in- en uitademen, geven en ontvangen, komen en gaan, naar buiten treden en naar binnen keren. Ze herinnert ons eraan dat leven beweging is. Als je je afstemt op die stroming, bijvoorbeeld door erover te mediteren, kun je midden in een storm rust vinden. Of troost. Of juist nieuwe energie.

Heb je de zee niet bij de hand? Zoek op ‘zeegeluiden’ in Youtube, en ze is bij je thuis. Ook fijn om te doen: met aan zee gevonden schatten – schelpen, stenen, stukjes hout – je eigen mala maken, als meditatiehulpje.

3. Dolfijnmedicijn

Ze zijn intelligent, nieuwsgierig, speels, sociaal en er zijn talloze verhalen over hoe dolfijnen mensen en andere dieren hebben beschermd of gered in zee. Geen wonder dat veel mensen ‘iets’ hebben met dolfijnen. De spirituele boodschap van deze dieren heeft te maken met de kracht van ademhaling en geluid. Spanning in je lichaam kun je bijvoorbeeld afvoeren als je de adem krachtig uitblaast, zoals dolfijnen doen als ze boven water komen.

Dolfijnen gebruiken echolocatie: door middel van klikgeluiden kunnen ze hun plaats bepalen en vormen waarnemen. Geluid is een scheppende kracht. Hoe gebruik jij je woorden om je leven te scheppen en je te verhouden tot anderen? Blaas jezelf geregeld nieuw leven in, zegt de dolfijn. Combineer intelligentie met humor. Laat jezelf eens krachtig zien zoals je bent: spring boven het oppervlak uit, breek vrij, wees blij! En blijf je hele leven spelen.

4. Teruggeven

Een strandwandeling kan je hoofd heerlijk leegblazen. Het is alsof je je zorgen meegeeft aan de wind – je ze letterlijk en figuurlijk laat uitwaaien. Wil je iets laten gaan, zodat je leven weer beter doorstroomt? Schrijf je wens met potlood op een schelp, of houd de schelp vast en blaas je intentie erin. Gooi de schelp dan terug in zee. Je kunt bijvoorbeeld een gedragspatroon dat je niet meer dient in gedachten liefdevol teruggeven aan degene bij wie het ooit is ontstaan. Het is overigens niet nodig dat je precies weet wie dat is. Samen met de schelp geef je het terug aan de zee, aan de oorsprong. Bedank, wens het het allerbeste en laat de rest over aan de golven.

Wil je iets geven aan de zee zelf? Blaas, zoals sjamaan Little Grandmother doet, in een kristal al je liefde en wensen voor schone wateren waarin de dieren en planten floreren, en gooi dit steentje in de zee.

5. Levensreis

Stenen uit zee zijn zacht en rond, geslepen door zand en water. Heerlijk om in je handen te houden. Of er in het zand een figuur mee te leggen, je eigen mandala. De spiraal is een oeroud symbool van de reis van het leven, van groei en wedergeboorte. Een vorm die je ook ziet in slakken en schelpen. De reis gaat naar binnen, steeds dieper, tot de kern. Wat je op weg daarnaartoe hebt meegemaakt en in de kern hebt verwerkt, eigen gemaakt en hebt geleerd, kun je daarna als levenswijsheid weer naar buiten brengen. En daar doe je weer nieuwe ervaringen op, die je vervolgens weer mee naar binnen neemt. Elke ronde een laagje dieper.

6. Als de oceaan

Luisteren naar je eigen zeegeluid, dat kan met de ujjayi ademhaling. Deze belangrijke ademtechniek uit de yoga wordt ook wel de oceaanademhaling genoemd, omdat ze klinkt als het ruisen van golven in de branding. Dit geluid ontstaat doordat je de adem achter in je keel ‘afremt’. Goed voor warmte in je lichaam en helderheid van je geest.

Het gaat zo. Adem in door je neus en uit door je mond, waarbij je zachtjes ahhhhhh zegt. Je voelt de keel iets samenknijpen. Je kunt je ook voorstellen dat je voor een spiegel zit en daar condens tegenaan ademt. Oefen dit een paar keer. Sluit dan je mond en haal (via je neus) op de in- en uitademing ‘ruisend’ adem, zo lang en regelmatig mogelijk. Beweeg je navel op de uitademing richting je wervelkolom.

(Bron: www.yogaonline.nl)

7. Respect

Water geeft leven maar neemt ze ook. Dat weten mensen al zo lang ze bestaan. In elke aan zee grenzende cultuur vind je dan ook zeegoden en -godinnen. Zo werd Griekse godin Aphrodite werd geboren uit het zeeschuim. En voor de wraakzuchtige Inuit godin Sedna, die heerste over de zeedieren, moest je veel respect tonen. De godinnen werden aanbeden voor een goede visoogst of er werd geprobeerd ze gunstig te stemmen om zeereizen te overleven.

Nederland had haar eigen godin: Nehalennia. Tempels voor deze godin zijn gevonden in Zeeland, aan de monding van de Schelde. Als zeelieden een veilige reis hadden gehad, lieten ze als dank aan Nehalennia een votiefsteen voor haar maken. Op zo’n steen stond de afbeelding van de godin, haar naam en de naam van degene die het offer bracht.

Meer inzichten lezen?

Accepteer dat alles voorbij gaat (5 inzichten).

Over auteur
Volgend artikel
Als de angst je in z’n greep heeft
Als de angst je in z’n greep heeft