Mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt staan daarna vaak positiever en dankbaarder in het leven. Dat is een prachtige gewaarwording. Toch kun je ook zien hoe mooi het leven is, zonder de dood in de ogen te hoeven kijken.
Dit is wat het leven zo mooi maakt
We voelen, we ruiken, we horen en we zien de mooie wereld om ons heen, maar soms vergeten we om hier bewust bij stil te staan. Bij de geur van vers gemaaid gras, de smaak van chocolade die langzaam op je tong smelt, het luisteren van muziek die je hart een slag doet overslaan, de arm van je vriend(in) voelen om je te troosten. Deze dagelijkse dingen geven je leven kleur. Toon je dankbaarheid, en daar wordt je dan weer gelukkiger, energieker en optimistischer van (zo blijkt uit onderzoek).
Leef bewust
Door bewuster waar te nemen wat er om je heen gebeurt, kun je er meer van genieten. Kijk eens om je heen als je ’s ochtends op de fiets of de trein naar je werk reist. Je zult merken dat als je echt gaat kijken, je details gaat zien die je eerst niet zag. Zoals de mooie oude geveltjes in de winkelstraat, of dat vogelnestje bovenin de boom. Zo leer je aandachtiger te leven.
Waarom je geen glazen bol nodig hebt
Soms zou het fijn zijn om te weten wat er gaat gebeuren. Lukt het om van die lang gekoesterde droom een succes te maken? Of is de liefde van je leven wel echt de liefde van je leven? Juist doordat je niet allemaal van tevoren weet en je af en toe je route moet omgooien, groei je als persoon. Juist doordat niet alles uitgestippeld kan worden, blijft het leven ontzettend spannend. En die onvoorspelbaarheid heeft ook weer iets moois.
Meer lezen?
De Nederlandse cardioloog Pim van Lommel schreef het boek ‘Eindeloos Bewustzijn’. Hierin beschrijft hij de verhalen van patiënten die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt.