De zussen Jessie en Nicky Kroon leven al jaren ‘zero waste’. Ze willen laten zien hoe leuk, makkelijk én duurzaam het is om te leven zonder onnodig verpakkingsmateriaal. Vier vragen en antwoorden met de zussen, plus een kliekjesrecept!
Wat bedoelen jullie met zero waste?
“Het betekent dat je het milieu zo min mogelijk belast met onnodige verpakkingsmaterialen. Voor ons gaat het vooral om plastic en mixverpakkingen zoals chipszakken, omdat die twee dingen heel lastig te recyclen zijn.”
Hoe doe jij boodschappen?
“Droge ingrediënten zoals pasta, noten en rijst koop ik ongeveer een keer per maand in, verse producten een of twee keer per week. Mijn zus en ik gaan meestal naar een biologische winkel, maar in een gewone supermarkt kun je ook veel onverpakt kopen, groenten van het seizoen bijvoorbeeld. Ik neem katoenen zakjes mee van huis die ik in de winkel laat vullen met brood, rijst en pasta. Thuis doe ik ze over in een glazen pot.”
Hoe begin je met zero waste boodschappen doen?
“Allereerst door ‘wegwerpproducten’ te vermijden: koffie to go bijvoorbeeld of kant-en-klare maaltijdsalades in een plastic bak waarbij het sausje en de croutons ook weer in aparte plasticjes zitten. Zo’n salade kun je net zo makkelijk zelf maken en voor koffie kun je een eigen beker meenemen. 100% afvalloos gaan leven gaat meestal niet van de ene dag op de andere, het heeft te maken met bewustwording. Je kunt altijd kiezen voor de beste van twee opties: rijst in een kartonnen doos in plaats van die in een plastic zak. Het leuke is dat je al heel snel resultaat ziet. De gemiddelde Nederlander maakt zeven verpakkingen per dag open; vóór je het weet zit je op twee of drie.”
Wat heeft deze manier van leven veranderd voor jou?
“Je wordt creatiever. Chips kun je bijvoorbeeld niet onverpakt krijgen, maar in plaats daarvan maak ik vaak popcorn van mais, waaraan ik dan allerlei kruiden toevoeg. En vroeger ging ik vaak naar de supermarkt met het idee: hier heb ik zin in. Nu kies ik op basis van de seizoensgroenten en -fruit die beschikbaar zijn, want die zijn meestal onverpakt. In het begin was dat wel wennen, maar in feite kan ik nog steeds koken waar ik zin in heb, alleen net een beetje anders. Heb ik bijvoorbeeld trek in Mexicaans, dan kijk ik welk Mexicaans gerecht ik met de op dat moment beschikbare groenten kan maken. Dat levert soms verrassende gerechten op.”
Wil je zelf een ‘zero waste gerecht’ maken? Het lukt met dit kliekjes-recept:
Left-over rijstepap met ingemaakt fruit
Doe voor het ingemaakte fruit 200 gram suiker, 50 gram verse gember, in dunne plakjes, 2 kaneelstokken, 3 stuks zoethout (optioneel), 1 bosje munt en het sap van ½ citroen met 4 deciliter water in een pannetje en breng aan de kook. Voeg ca. 20 druiven, 2 appels, in partjes, en 2 peren, in partjes, toe en breng het geheel nogmaals aan de kook. Laat het fruit* minimaal 20 minuten trekken in de hete siroop. Doe het dan in een schone pot en zet deze in de koelkast. Het ingemaakte fruit kan na afkoelen direct worden gebruikt, maar als het langer staat wordt het alleen maar lekkerder! Serveer het ingemaakte fruit met de rijstepap van een restant gekookte rijst.
Weeg voor de rijstepap een rest gekookte rijst af en voeg een gelijk deel volle melk** toe. Doe in een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 10 à 15 minuten, onder regelmatig roeren, koken tot een stevige rijstepap ontstaat. Haal van het vuur en breng op smaak met wat zout, eventueel een drupje vanille-extract*** en wat siroop van het ingemaakte fruit. Serveer met het ingemaakte fruit en garneer met wat muntblad.
* Dit recept kan worden gemaakt met allerlei soorten fruit. Ananas, appels, peren, druiven, mango, vijgen etc. Experimenteer en probeer.
** In plaats van volle melk kun je ook plantaardige melk gebruiken.
*** Vanille-extract kun je zelf maken door uitgeschraapte vanillestokjes te bewaren in een klein glazen potje of flesje gevuld met gedestilleerd zoals jenever, gin of wodka. Ook zero waste!
Meer weten?
De zussen schreven een boek: Het zero waste project – een leuker leven met minder plastic.
Meer lezen over duurzaam leven?
Zo wordt duurzaam shoppen een eitje.