We weten het allemaal: het gaat niet goed met moeder aarde. Maar nu vraag je jezelf waarschijnlijk af: hoe maak ik in mijn eentje het verschil? Door twee dagen per week geen vis of vlees te eten ben je al aardig op weg.
Uit een onlangs verschenen onderzoek blijkt dat wij Nederlanders gemiddeld 38 kilo vlees per jaar eten. En schrik niet we staan op plaats 24 van de 130 landen (gekeken naar CO2-uitstoot door vleesconsumptie).
Het produceren van voedsel zorgt voor 25% van de uitstoot van broeikasgassen, en volgens de Wereldvoedselorganisatie is het de veeteelt die de grootste impact geeft. Maar liefs 15% procent van álle CO2-uitstoot die we als mens veroorzaken. Maar waarom is vleesconsumptie zo vervuilend? Neem bijvoorbeeld een koe, deze koe heeft voer nodig (maar liefst 25 kilo) dit voer moet ergens vandaan komen en moet groeien. En dat is slechts een van de vele factoren.
Zo maak je het verschil
Het produceren van groente veroorzaakt ook CO2-uitstoot, maar aanzienlijk minder dan de vleesindustrie. Als je 1 kilo rundvlees zou vervangen door 1 kilo bonen dan scheelt dat al enorm – en bespaar je 33 kilo CO2-uitstoot om precies te zien. Vind je het moeilijk om vegetarisch te eten? Deze vijf tips maken vegetarisch eten leuk en makkelijk.
En als jij eenmaal het verschil maakt zullen je je buren, partner of vrienden op een gegeven moment ook door jou van gedachten veranderen. Waarnaar zij op hun beurt anderen weten te inspireren.
Dit is het effect van twee dagen per week geen vlees eten
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wil je graag meer lezen over duurzamer leven?
Lees dan deze zes tips voor een duurzaam leven.