Plastic is één van de grootste vervuilers op aarde. Oceanen liggen er zo vol mee dat we er een heel nieuw woord voor hebben bedacht (plasticsoep), dieren raken erin verstrikt of zien het aan voor voedsel en je kunt nauwelijks nog een natuurwandeling maken zónder overal rondslingerend plastic tegen te komen. Vooral de zogenaamde single use plastics, plastic artikelen die bedoeld zijn om slechts één keer te gebruiken, veroorzaken enorm veel troep.
Wil jij op jouw manier je steentje bijdragen aan het oplossen van dit wereldwijde probleem? Dit zijn 15 manieren om je plasticverbruik thuis en onderweg moeiteloos maar drastisch te verminderen:
- Drink kraanwater in plaats van water uit flessen. In sommige landen is dit niet veilig, maar in Nederland en de meeste andere Europese landen is het water dat uit de kraan komt hartstikke schoon.
- Koop een herbruikbare waterfles van duurzaam of gerecycled materiaal voor onderweg.
- Schaf een thermosbeker aan voor je coffee to go. Misschien is het even wennen om te vragen of de barista het drankje in je eigen meeneemmok wil doen, maar maak je niet te druk om negatieve reacties. Veel mensen vinden het alleen maar bewonderenswaardig en interessant dat jij de moeite neemt afval te voorkomen.
- Zeg nee tegen plastic rietjes. Wil je toch rietjes gebruiken, bijvoorbeeld in je dagelijkse smoothie? Kies dan voor bamboe of RVS exemplaren die je vaker kunt gebruiken.
- Zorg dat je altijd een extra (boodschappen)tas bij je hebt, zodat je nooit meer om wegwerptasjes hoeft te vragen in de supermarkt of in kledingwinkels.
- Maak lege glazen potten goed schoon en bewaar ze. Je kunt ze in plaats van plastic bewaardozen gebruiken om restjes in te bewaren of om bulkproducten (zie volgende tip) in te doen.
- Koop zoveel mogelijk in bulk: dit betekent dat je zelf de benodigde hoeveelheid van een product uit een container of zak schept. Bij de meeste ‘gewone’ supermarkten kun je nog nauwelijks levensmiddelen in bulk kopen, maar bij veel biologische winkels kan het wel. Denk aan noten, pasta, rijst, ontbijtgranen en meelsoorten. Vaak zijn er papieren zakken beschikbaar voor je bulkproducten, maar duurzamer is het om je eigen herbruikbare (stoffen) zakjes of schone glazen potten mee te nemen.
- Voer een nieuwe regel in voor je dagelijkse verse boodschappen: koop alleen nog onverpakte groenten en fruit.
- Schaf een paar herbruikbare groente-, fruit- en broodzakjes aan als alternatief voor de plastic zakjes die je in de supermarkt vindt – of maak ze zelf. Ideaal om je verse ingrediënten in af te wegen, mee te nemen en (al dan niet in de koelkast) te bewaren.
- Verpak je lunch niet in plastic boterhamzakjes, maar trakteer jezelf op een duurzame lunchbox. Er zijn prachtige RVS exemplaren verkrijgbaar met verschillende compartimenten: daarin blijft alles lekker vers.
- Dek restjes voedsel niet af met huishoudfolie, maar met wasbare bijenwasdoek.
- Gebruik geen in plastic verpakte douchegel meer – ook ín dit product zit trouwens vaak plastic – maar kies voor een onverpakte, natuurlijke zeep. Hetzelfde geldt voor shampoo. Kies bij verzorgingsproducten verder zoveel mogelijk voor duurzame, liefst herbruikbare potjes of flesjes.
- Schaf wasbare wattenschijfjes aan: fijn voor je huid, op de lange termijn veel voordeliger én het scheelt je op jaarbasis nogal wat plastic verpakkingen.
- Zeg je tube tandpasta vaarwel en stap over op tandpastatabletjes die verpakt zijn in recyclebaar karton. En nu we het toch over je gebit hebben: wissel meteen je plastic tandenborstel in voor een exemplaar van bamboe.
- Ook in je keuken slingert waarschijnlijk meer plastic rond dan je lief is. Gebruik geen plastic snijplanken, maar kies voor hout of bamboe. En was je nog met de hand af? Dan kies je voor een houten afwasborstel. Goed om te weten: hoe minder plastic hulpmiddelen je gebruikt bij het koken, hoe kleiner de kans dat er microdeeltjes in je eten terecht komen. Wel zo veilig!
Meer lezen?
- De zussen Nicky en Jessie Kroon leven bijna helemaal afvalvrij. Dit is hoe ze dat doen.