Minder spullen, minder zorgen. Door je leven flink op te ruimen creëer je ruimte voor de dingen die jij echt belangrijk vindt, zoals bewust leven en duurzaamheid.
Jelle Derckx, auteur van het boek ‘Verlangen naar minder’ en host van de Happinez podcast ‘Het groene hart’, ervaarde hoe minder kopen en bewuster leven hem weer tijd en ruimte gaf. Voor persoonlijke groei, bijvoorbeeld, voor duurzaamheid en andere dingen die hij echt belangrijk vindt.
Minimalisme gaat niet alleen over spullen
In zijn boek legt Jelle uit dat minimalisme niet alleen over spullen gaat, maar ook over informatie en relaties. Het gaat erom dat je voor jezelf beslist wat je wel en niet in je leven wilt, zodat je bij alles kunt kiezen voor dat wat je wél wilt.
Jelle: “Minimalisme is dus juist het tegenovergestelde van jezelf iets ontberen of iets missen. Het is je richten op dat wat belangrijk en essentieel is.”
Ook opruimen? Deze tips van Jelle helpen je te beginnen.
1. Schrijf op waarom je het belangrijk vindt om je leven op te ruimen
Door je ‘waarom’ op te schrijven ga je gemotiveerd van start. Je weet waarom je alle moeite doet en ieder moment dat de moed je even in de schoenen zakt, herinner je je weer aan je ‘waarom’. Zo verlies je nooit je motivatie. Hang het papier ergens op in je huis zodat je ook na de grootste opruimfase ruimte in je leven blijft creëren.
Je ‘waarom’ kan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik wil minder tijd kwijt zijn aan het organiseren van mijn spullen’. Of: ‘Ik wil me vrij voelen en langere tijd over de wereld reizen’.
2. Begin bij één ruimte in je huis en begin klein
Jelle adviseert om te beginnen met spullen die je makkelijk kunt wegdoen. Op die manier maak je direct grote stappen en ervaar je het effect daarvan op je leven. Dat motiveert je om verder te gaan met opruimen. Begin bijvoorbeeld bij je bureaula, rommelkast of badkamerkastjes.
3. Ga verder met spullen die je dubbel hebt
Een ander fijn startpunt is te beginnen bij de spullen die je dubbel hebt. Waarom heb je bijvoorbeeld twee staafmixers? Drie setjes met dezelfde schroevendraaiers? Of twee 70-delige besteksets? Dit zijn spullen die je eenvoudig verkoopt op Marktplaats of naar de kringloopwinkel brengt.
4. Zoek andere mensen op die ook aan het opruimen zijn
Van opruimen word je enthousiast en dat enthousiasme werkt aanstekelijk. Door een Facebookgroep op te zoeken met mede-opruimers word je iedere keer geïnspireerd om nog meer spullen weg te doen en meer ruimte in je leven te creëren.
5. Blijf jezelf vragen stellen tijdens het opruimen
Stel jezelf constant vragen als:
- Is dit iets wat ik écht gebruik?
- Voegt dit waarde toe aan mijn leven?
- Zou ik dit ‘ding’ kopen als ik het nu in de winkel zag liggen?
- Is dit iets waar ik van houd?
- Wil ik dit bewaren vanuit een schuldgevoel naar de ander toe?
- Heeft dit extreem veel emotionele waarde of kan ik het ook digitaliseren door het in te scannen of te fotograferen?
Meer lezen over minimalisme?
Dit zijn de voordelen van minimalisme.