Wil je minder vlees eten? Met deze praktische tips is dat easy peasy. Zie het als een ontdekkingsreis, waarop je nieuwe smaken ontdekt én altijd-goed-receptjes uitprobeert. Tijdrovend? Nee hoor, het kost je hooguit een kwartiertje extra per dag.
1 Benader het positief
Misschien nog wel belangrijker dan praktische voedingstips (wat wel en niet te eten), is een positieve insteek. Je bent namelijk lekker bezig als je wat vaker vlees van je menu schrapt. Niet alleen omdat het beter is voor het klimaat, maar ook omdat je er zélf wel bij vaart. Waarschijnlijk heb je binnen afzienbare tijd meer energie, zeker als je zorgt voor voldoende eiwitten uit andere voedingsmiddelen (en die vind je in een heleboel producten: groente, noten, zaden, granen…).
2 Doe het in stappen
Van de ene op de andere dag nóóit meer vlees eten? Het kan natuurlijk, maar het hoeft echt niet. Je kunt je eetpatroon in stapjes aanpassen. Was je gewend om dagelijks vlees te eten, sla dan eerst eens een dag per week het vlees over. Vind je dat nog te veel, kies er dan voor om alleen in het weekend vlees te eten. Of eet alleen nog vlees op momenten dat je er écht zin in hebt (en je er dus heel bewust van geniet), en niet meer uit gewoonte. Er zijn heel veel varianten mogelijk. Kijk wat voor jou werkt en gun jezelf tijd om het uit te proberen.
3 Ga op ontdekkingsreis
Gezond eten is een dagelijkse vorm van self care. Het is geen moetje, maar iets wat je jezelf gunt. Fijn bijkomend voordeel: besteed je elke dag iets meer aandacht aan een goede, lekkere maaltijd, dan heb je ook minder snacktrek. Koop mooie kookboeken (of leen ze van de bieb!) en leg een lijstje met altijd-goed-klassiekers aan. Fijn voor de momenten dat je het even niet weet, of weinig tijd hebt. Denk bijvoorbeeld aan eenpansgerechtjes als shakshuka (blikje tomaten, paprika, eitjes, wat kruiden en klaar), een stevige broccolisoep of een wrap met allerlei soorten bonen en guacamole.
4 Leg een goede voorraad aan
Maak het jezelf makkelijk en zorg dat je de basis voor een maaltijd in huis hebt. Rijst en pasta heb je vast wel, maar met bonen (in pot of gedroogd), noten, veel soorten gedroogde kruiden en smaakmakers als jalapeñopepers (in pot) in je voorraadkast / koelkast hoef je alleen nog maar verse groente en eventueel een vleesvervanger in huis te halen.
5 Houd bij wat je wél aan vlees eet
Hoe meer je weet over wat je eet, hoe makkelijker het is om bewuste keuzes te maken. Vlees eten heeft impact op het klimaat, vooral doordat er voor de veeteelt veel water nodig is. In de app Meaty kun je bijhouden hoeveel vlees je eet, en precies zien hoeveel water daarvoor nodig was. Daardoor zie je dus ook hoeveel het al scheelt als je een paar dagen vegetarisch of helemaal plantaardig eet. Je vindt de app in de App Store (alleen voor Apple-telefoons).
Meer Happinez?
- Zoek je meer geluk en voldoening? Stop hier dan mee
- Zo word je tevreden met gewoon genoeg
- Zo word je sterker van verdriet