Zijn we op reis een leuker en gelukkiger mens dan thuis? Volgens onderzoek van Cornell University is er weinig wat zo bijdraagt aan ons geluksgevoel dan afreizen naar bestemming onbekend. Maar uiteindelijk is het niet de nieuwe en prikkelende omgeving die het ‘m doet, maar onze houding tijdens de reis – en die nemen toch écht zelf aan.
Psycholoog Ap Dijksterhuis duikt in zijn boek ‘Wie (niet) reist is gek’ in de psychologische effecten van reizen en legt haarfijn uit waarom jouw hogere zelf soms pas tevoorschijn komt aan de andere kant van de wereld.
Vier redenen waarom reizen het beste in je naar boven haalt
1. Aandacht maakt alles mooier
We gaan tegenwoordig niet meer op vakantie om lichamelijk uit te rusten, maar om mentaal op te laden: ‘gedurende het jaar laten we allerlei rommel in ons hoofd toe. We multi-tasken teveel, we piekeren en onze aandacht is versnipperd’, aldus Dijksterhuis. Op vakantie vinden we onze focus weer terug en hebben we ononderbroken aandacht voor onze reisbestemming.
We kijken als het ware met kinderogen en zien daarom weer de schoonheid om ons heen: de geuren, de kleuren, de mensen. Daarom heb je op vakantie geen meditatie nodig om van het moment te genieten – al die prikkels laten je als vanzelf in het hier en nu glijden en vertragen je dag.
2. We laten ons pantser thuis
Op vakantie worden we ontspannen en zachter, niet alleen voor onze reisgenoten maar ook voor de mensen die we ontmoeten. Onze ziel is als een carte blanche – ontvankelijk voor nieuwe vriendschappen en bijzondere ontmoetingen. Én het geeft ons ook een ruimere blik op de mensheid, aldus Dijksterhuis.
Dit wordt ook prachtig beschreven door Todd Leeloy in de podcastserie ‘The journey’, waarin hij vertelt over een ontmoeting in Argentinië die zijn leven veranderde. Tijdens een zakenreis in Buenos Aires valt zijn blik op een prachtige vrouw met een zachte glimlach. Zonder een woord te wisselen of haar blik met de zijne te vangen, weet de vrouw iets in hem te raken. Net als Todd Leeloy kijken we tijdens een reis met een onbevangen blik, en laten we ons bedwelmen door de magie van de bestemming – en die toverspreuk blijkt zelfs op de thuisbasis nog lang door te werken.
Dus twijfel je nog of je die bijzondere reis moet maken? Laat je dan inspireren door het verhaal van Todd, dat je hier kunt beluisteren.
3. Modus: uitzoomen
Als ons brein een standje lager staat te zoemen, en dat gaat vanzelf op reis, kun je met wat meer afstand naar je leven kijken. Je dagen zijn namelijk even níet vol gemetseld met afspraken en verplichtingen en dat heeft als positief bijwerking dat je op een andere manier het verstrijken van tijd beleeft. Ap Dijksterhuis grapt in zijn boek dan ook dat je langer leeft als je reist: ‘Het heeft te maken met het verwerken van nieuwe indrukken. Je brein houdt de tijd bij niet met seconden of minuten, maar aan de hand van nieuwe prikkels. Dus als je brein veel nieuwe prikkels verwerkt, lijkt de tijd langer te duren.’
In dit langzame tempo krijgt je hoofd de ruimte om te dromen en te denken. ‘Reizen zorgt dat je inspiratie vindt en dat je creativiteit wordt gestimuleerd’ Dus twijfel je over wel of niet solliciteren, verhuizen, trouwen? Probeer het antwoord dan eens te vinden op een exotische locatie.
4. Je wordt je eigen held
Op vakantie zijn onze uren geteld. En hoewel dat natuurlijk een beetje dramatisch klinkt, laat reizen ons wel beseffen dat elk moment ertoe doet. Dit duwt je op een natuurlijke wijze uit je comfort zone en geeft je dat heerlijke on top of the world-gevoel: wat er ook op je pad komt, je kunt het aan.
Want als je minder tijd hebt om moed te kweken voor het beklimmen van die berg of als je moet beslissen of je wel of niet gaan diepzeeduiken – dan denk je minder en doe je het gewoon.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met KLM.