Pasen is een feestdag die veel vrolijkheid met zich meebrengt. We gaan uitgebreid ontbijten, chocolade-eieren zoeken en worden omringd door de natuur die tot bloei komt. Met deze fijne rituelen vieren we het leven en het licht. Zo wordt het paasfeest dit jaar onvergetelijk.
Pasen wordt elk voorjaar op de eerste zondag ná de eerste volle maan gevierd. Het is een religieus feest, maar heeft voor iedereen een andere betekenis. Zo vieren de christenen de opstanding van Jezus en de joden Pesach – het joodse paasfeest – waarbij de bevrijding uit de Egyptische slavernij wordt herdacht.
Voorjaarsfeest
In pre-christelijke tijden vierden mensen rond deze tijd van het jaar dat het licht en leven terugkeerden. Daarom is Pasen ook echt een voorjaarsfeest. De lente is een symbolische periode van vernieuwing en groei. Kijk maar naar de natuur; deze ontwaakt uit haar winterslaap. De bomen en struiken komen tot bloei en de vogels zingen de longen uit hun lijf. De meeste rituelen en tradities rondom Pasen refereren dan ook naar de komst van de lente: het seizoen van nieuw leven, een nieuw begin.
Met deze rituelen maak je van Pasen een vrolijk én fair feest:
1. Een ei hoort erbij
Eieren en Pasen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen hoort het gekookte eitje bij het paasontbijt, ook het beschilderen van eieren en chocolade-eitjes zoeken (én eten) is voor velen een traditie rond de paasdagen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn deze tradities afkomstig uit pre-christelijke lentefeesten. Eieren staan namelijk symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven, wat weer verwijst naar de lente.
2. Ga naar buiten
Dat nieuwe leven beleef je natuurlijk het beste door er met je neus bovenop te staan. Ga daarom met Pasen lekker naar buiten en beleef de natuur. Kijk naar hoe de zachte wilgenkatjes ontpoppen aan de takken. Hoe brutaal het fluitenkruid opkomt en verwonder je over de zachte kleuren van de lentebloesems. Ondertussen zijn de duiven en mezen druk in de weer met takjes en veertjes. Genoeg om vrolijk van te worden én energie door te krijgen.
3. Duurzaam paasontbijt
Een ritueel met Pasen is natuurlijk het paasontbijt. Gezellig met je gezin of familie aan tafel, een moment van verbinding. Proef met aandacht al het lekkers dat je op tafel zet. Het liefst groen, vers, biologisch en fairtrade. Zo doe je goed voor mens, natuur en milieu en voel je je innerlijk op je paasbest. En vergeet niet een schaaltje met Fairtrade chocolade-eitjes op de paastafel te zetten. Alleen al omdat het zo gezellig staat.
4. Maak een seizoenstafel
Breng een ode aan het voorjaar met een mooie seizoenstafel. Met bolletjes en bloemen, zoals krokussen, narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en tulpen. Echt of zelf gemaakt van papier. Een lentetak van kronkelwilg of -hazelaar kun je behangen met kleurige eitjes. Of vul vogelnestjes met beschilderde eieren, kuikentjes van wol en paashaasjes van vilt en maak boeketjes van lentetakjes, bloesem, blaadjes en bloemetjes en vlecht er kransjes van.
5. Zaai goede (en groene) intenties
De dagen rondom Pasen lenen zich ook goed voor het planten van groen. Het is een mooie, fysieke manier om de lente te verwelkomen en helpt je gegrond te voelen. Zie de zaadjes die je zaait als symbool voor je toekomst en geef elk zaadje en elke bol een verlangen voor de toekomst mee. Visualiseer hoe deze zaadjes en bollen groeien en bloeien tot prachtig groen en hoe, parallel daaraan, jouw verlangens hetzelfde doen.
6. Verspreid positiviteit
De lente staat voor positieve energie. Draag dat over – zeker in deze tijd – door mensen te verrassen met een liefdevolle boodschap. Deel bijvoorbeeld kaartjes uit met een mooie spreuk, paasgedachte of wens. Of zet iets liefs op een ei. Wie zoiets ontvangt, is geneigd om zijn of haar blijdschap ook weer met anderen te delen. Zo creëer je een domino-effect van positieve energie en maak je Pasen nog een stukje vrolijker