In de rubriek Down to Earth gaan we in gesprek met een inspirerend mens, iemand die de handen uit de mouwen steekt voor een betere wereld. Deze keer is dat Huib Sneep, die de wereld beter maakt door steden groener te maken met tuinen en bomen.
Samenwerken
Huib: ‘In de tuin van mijn ouders zat ineens een groot, geel ding op de kersenboom. Vreemd vond ik. Ik was een jaar of veertien en wilde weten wat het was, maar niemand om me heen kon het vertellen. Dus ging ik zelf op onderzoek uit en zo kwam ik erachter dat het een zwavelzwam was. Als puber ontdekte ik dat de zwam een parasiet is. Hij vreet de boom als het ware aan. Later, veel later, ontdekte ik dat bijvoorbeeld eiken hun takken wel kwíjtraken door zwammen, maar dat ze daardoor hun kroon – zeg maar het bladerdak – juist kunnen vernieuwen. Een parasiet klinkt dus als iets negatiefs, maar hij werkt ook samen met de boom, zorgt voor verfrissing. Er wordt ongelooflijk veel samengewerkt in de natuur. Het één kan vaak niet zonder het ander. Daar kunnen we veel van leren.’
Om meer groen in de stad te halen, zet Huib verticale tuinen op. Het is een tuin die je als het ware omhoog klapt, op een muur van een flatgebouw bijvoorbeeld. Er kunnen bloemen zoals rozen in, en struikjes zoals heesters, maar ook eetbare plantjes zoals aardbeien.
Meer over deze groene systemen vind je op www.greenwavesystems.nl.