Kijkplezier gegarandeerd met deze tien films met elk een liefdevolle kerstgedachte. Ze tonen allemaal de kracht van verbindingen aangaan, liefde laten stromen en omzien naar elkaar.
‘The painted veil’ (2007)
Het helpen van een ander kan een leven betekenis geven. Dat ontdekken de jonge dokter Walter (Edward Norton) en zijn vrouw Kitty (Naomi Watts) in deze boekverfilming van W. Somerset Maugham’s klassieke roman. Het verhaal speelt zich af in de jaren twintig. Wanneer Kitty verliefd wordt op een ander, neemt Walter wraak door een baan aan te nemen in een afgelegen dorpje in China waar een dodelijke epidemie heerst. In die harde omgeving ontdekken ze een gezamenlijk doel: het helpen van de lokale bevolking.
‘Waking life’ (2001)
Deze film is niet zoals alle anderen en vraagt daarom om een specifieke gemoedstoestand. Met andere woorden: je moet er maar net zin in hebben. Maar mocht je die zin kunnen maken, dan is deze kunstzinnige animatiefilm zeker de moeite waard. Het gaat over jongen die rondloopt in een droomwereld en in die droom gesprekken voert over de zin van het leven met mensen die hij tegenkomt. De reacties liegen er niet om: sommigen spreken zelfs van een levensveranderende filmervaring.
‘Tree of life’ (2011)
Ons volwassen karakter is gevormd door onze opvoeding en levenservaring. In deze film wordt dit gegeven uitgediept door in te zoomen op Jack, een volwassen man die worstelt met de dood van zijn middelste broer en terugkijkt op hun gezamenlijk jeugd. Geen makkelijker feelgoodmovie, wel een verhaal vol spirituele symboliek die aanzet tot bezinning. Het laat je stilstaan bij universele thema’s als beproeving, geloof, volwassenwording en liefde als middel tot verzoening en vergeving.
‘Seven pounds’ (2008)
In een poging verzoend te raken met zijn verleden, besluit Tim Thomas (Will Smith) zeven wildvreemden iets te geven dat hun leven voorgoed zal verbeteren. De film is lichtelijk over de top en probeert wel heel onsubtiel op emoties te spelen. Tóch toont het verhaal ook de schoonheid van oprecht medeleven, barmhartigheid en onbaatzuchtigheid. Soms ontvang je juist door te geven.
‘Still Alice’ (2014)
Geen maand waarin het samenzijn met vrienden en familie zo centraal staat als in december. Juist daarom kan deze ‘gezellige’ maand ook pijnlijk en moeilijk zijn, vooral wanneer je te maken hebt met ziekte of verlies. Deze Oscarwinnende film laat op overweldigende wijze zien hoe het is om te leven met Alzheimer – zowel voor de persoon die eraan lijdt als de familie om haar heen. Confronterend, maar tegelijkertijd ook een verhaal dat de grootste kracht van familie toont: het zorgen voor elkaar.
‘About time’ (2013)
Fantaseren we niet allemaal weleens over tijdreizen? Even terugspoelen en die onnozele opmerking ongedaan maken. Of grotere zaken, níet boos worden op je geliefde, tóch die verre reis maken of nog één keer zeggen dat je van iemand houdt. In deze film ontdekt de 21-jarige Tim dat hij terug kan gaan in de tijd en besluit hij zijn gave in te zetten om zijn grote liefde aan de haak te slaan. Deze charmante komedie is heel grappig, leuk geacteerd én geeft ook nog een boodschap mee: alles heeft een reden en daarom is het maar goed dat wij niet aan ons eigen lot kunnen sleutelen.
‘Room’ (2015)
Een man ontvoert een jonge vrouw en sluit haar jarenlang in zijn tuinhuisje op. De jonge vrouw raakt na een tijdje zwanger van zoon Jack. Ook hij groeit in gevangenschap op. Het onderwerp van deze film is zo afschuwelijk dat het onwaarschijnlijk lijkt om in dit verhaal een lichtpuntje te ontdekken. Toch is de film paradoxaal genoeg juist heel optimistisch, omdat het door de ogen van een kind vertelt wordt. En daar zit ‘m nou precies de les. Het is onmogelijk niet geraakt te worden door dit verhaal over de onvoorwaardelijke liefdesband tussen moeder en kind.
‘The fundamentals of caring’ (2016)
Een getraumatiseerde zorgverlener en een doodzieke jongen gaan samen op een roadtrip. Dat klinkt als een slechte grap, maar is het hartverwarmende verhaal van Ben en Trevor in deze film. De tocht verloopt uiteraard niet geheel zonder hindernissen, zoals geen enkele reis door het leven. Maar juist die hindernissen leren hen uiteindelijk een waardevolle les: zorgen voor een ander lukt pas echt als je eerst voor jezelf leert zorgen.
‘The blind side’ (2009)
Dit verhaal over liefde en empathie is gebaseerd op waargebeurde feiten en dat maakt deze film nóg sterker. Het gaat over de bijzondere band tussen Michael Oher, een dakloze tiener zonder toekomstperspectief, en Leigh Anne Tuohy, een rijke moeder in de suburbs van Memphis, Tennessee. Michael maakt geen schijn van kans in het leven en dreigt net zo te eindigen als zijn drugsverslaafde moeder. Maar dan besluit Leigh Anne zich over hem te ontfermen – ondanks de scheve blikken van vrienden en familie.
‘Marley & me’ (2008)
Dierenliefhebbers weten hoe sterk en puur de emotionele band tussen mens en dier kan zijn. En zelfs mensen die níet van dieren houden, zullen dit erkennen na het zien van deze film. Het verhaal gaat over de familie Grogan en hun connectie met de labrador Marley, die al als puppy deel van het gezin wordt. Niet zomaar een huisdier, maar een trouwe vriend die er in moeilijke én mooie tijden is. Hoewel de film geen happy end kent, zal het je ongetwijfeld toch achterlaten met een warm gevoel – en een serieuze puppywens.
Meer filmtips?
Dit zijn 5 spirituele films die je laten zien waar het écht om draait in het leven.