De kou omarmen is misschien wat veel gevraagd. Maar ook met liefdevolle verzorging van lijf en leden zit je er warmer bij deze winter.
Je vuur voeden
Enthousiasme – dat woord komt uit het Grieks en het betekent zoiets als ‘in goddelijke vervoering zijn’, een toestand waarin ‘de geest is doordrongen van het heilige’. Je hebt dan God (theos) in je. Klinkt verheven, maar het leuke is dat het juist om simpele dingen kan gaan. Als ze je maar blij maken. Schilderen, breien, dansen, schrijven, knutselen, zingen, spelletjes doen. Bij dit seizoen hoort ook naar binnen keren, een mooie tijd voor zelfreflectie. Dingen lezen die je inspireren en je ziel voeden, of in een dagboek schrijven of tekenen. Wanneer je iets doet waar je warm voor loopt, vergeet je de tijd, je gedachten over vroeger of later, en ook hoe koud het buiten is. Want je wakkert je eigen vuur aan. Een concreet project helpt. Iets tastbaars maken. Die oude tafel schuren, in de grondverf zetten en vervolgens je favoriete kleur geven. Een sjaal van een meter breien, misschien wel voor een ander. Driedubbele warmte.
Op je huid
Er gaan dagen voorbij dat je niet aan ze denkt, maar in de winter kan wat extra aandacht voor je nieren geen kwaad. Deze organen zijn volgens de Chinese geneeskunde yin van karakter en horen bij de winter. Yang, warmte, houdt ze in evenwicht. Geef je nieren dus eens een portie tender loving care met een verwarmd kersenpitkussen. Op de bank, het kussen in je onderrug, dekentje en even relaxen. Ook een massage met warme sesamolie kan lekker zijn. Of een pakking met algen, als je rugspieren verstijfd zijn van de kou. Meng hiervoor algenpoeder met warm water tot een dikke pap. Je kunt een paar druppels lavendel- en geraniumolie toevoegen. Verdeel de pap over je rug (een beetje hulp hierbij is prettig), dek af met plasticfolie, daarover een handdoek, dan een kruik en tot slot een deken. En dan een halfuur helemaal niks… Van rust nemen, rusten ook je nieren uit. Da’s belangrijk, want – zegt de Chinese wijsheid – in de nieren ligt onze reserve van qi opgeslagen: vitaliteit, wilskracht, levensenergie. Een motortje om vooral ook in de winter op gang te houden.
De kou toelaten
Het is winter. En het is koud. Druilerig. Sneeuwerig. Brrr. Als je het liefst dit complete seizoen zou overslaan, of je innerlijk nog steeds op een handdoekje aan het strand ligt, dan verzet je je tegen hoe het nu is. Boeddha zei eens zoiets als: we lijden omdat we wensen dat de realiteit anders is dan die is. Dus misschien helpt het als je de kou gewoon toelaat. Je innerlijk verzetten – tegen, bijvoorbeeld, kou – is een beweging van jezelf wat harder, compacter, meer samengebald maken. (Hetzelfde wat kou zelf doet, eigenlijk.) Toelaten, toestaan, is jezelf ruimer maken. Probeer eens bij de kou te zijn, bij de temperatuur zoals die is. Maak jezelf wat ruimer, opener. En vergeet vooral niet goed door te ademen; zo zet je jezelf niet vast, maar blijf je stromen. Als experiment kun je de verwarming een graadje lager zetten.
Meer inspiratie over de seizoenen?
- 6 dagen lang gratis inspiratie, cadeaus seizoensrituelen in jouw inbox
- Gratis toegang tot de besloten community
- Inspiratie over hoe je jouw energie afstemt op de seizoenen
Het begint bij de basis
Je lijf warmte geven, begint met warme voeten. Loop je rond met koude tenen, dan zit je letterlijk niet fijn in je vel. Het helpt om je bloed flink te laten stromen, en om je voeten naast warm ook droog te houden. (Nat en koud = yin, droog en warm = yang.) Droog ze goed af na het douchen of baden en blijf niet doorlopen op natte sokken als je schoenen niet bestand bleken tegen het weer. Een voetmassage, bijvoorbeeld met sint-janskruidolie of arnica-olie, stimuleert de doorbloeding. Een druppeltje essentiële olie van gember, rozemarijn, marjolein of zwarte peper erbij maakt het effect nog krachtiger. Minstens zo aangenaam: een warm voetenbad. Ben je daar even niet toe in de gelegenheid, dan is het handig te weten dat ook een massage van je oren helpt om van top tot teen op te warmen. Net als in je voeten en handen bevinden zich daar alle reflexzones en acupunctuurpunten. Alles is met elkaar verbonden, en via je oren bereik je zo ook je tenen.
Vloeibare warmte
Hoe smaakt de winter? Naar speculaas! Hoe kouder het wordt, hoe meer zin je krijgt in die typische speculaaskruiden als kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gemberwortel, steranijs en peper. Verwarmende specerijen die je kacheltje opstoken en ook nog eens een antibacteriële werking hebben. Sommige bestrijden zelfs virussen en ontstekingen, werken slijmoplossend en/of geven je immuunsysteem een boost. Helemaal weldadig is het als je ze in een drankje tot je neemt. Als thee, bijvoorbeeld, zoals de Indiase chai. Of maak zelf thee van verse gember: breng 1 liter water aan de kook in een pannetje en voeg 2,5 centimeter geraspte gemberwortel toe. Knijp er een halve biologische citroen boven uit, snijd de rest van de halve citroen in stukken en doe die ook in de pan. Haal de pan van het vuur zodra het water kookt en laat de thee nog 15 minuten trekken. Giet door een zeefje en breng op smaak met honing. Met elke slok vloeit de warmte door je lichaam.
*Dit artikel komt uit Happinez ‘Vertrouwen’. Bron o.a.: ‘Elk seizoen in je element’, Gonnie van de Lang
Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans