Waarom de zee zo helend is

Waarom de zee zo helend is Waarom de zee zo helend is Waarom de zee zo helend is

Ruisende golven, zacht zand onder je voeten, de wind die door je haren waait: de zee hééft iets. Iets waardoor je je zorgen gemakkelijk vergeet, er weer ruimte ontstaat in je hoofd en je nieuwe energie krijgt. Een weekend, dag of zelfs maar een uurtje aan zee doorbrengen werkt helend. Dat merk je geestelijk, maar – vooral als je een duik in het frisse water neemt – ook lichamelijk.

De liefde die we nu voor de zee hebben, was er niet altijd. Tot in de 17e eeuw zag de mens zeeën en oceanen vooral als gevaarlijk, gevuld met monsters en een potentiële bron van vloedgolven en overstromingen. Dat veranderde in de 18e eeuw. Toen trok de Britse upperclass naar het koude, zoute zeewater als wondermedicijn voor kwalen als koorts, nerveuze tics, zonnesteken en melancholie. Nog altijd wordt er veel research gedaan naar de helende capaciteiten van de zee. Zo bleek bijvoorbeeld dat mensen die dichter bij de kust wonen zowel geestelijk als fysiek gezonder zijn. Heb je een huis met uitzicht op zee? Bofkont: uit onderzoek blijkt ook dat zeezicht ervoor zorgt dat je je kalmer voelt.

Blauwe kleur

Een groot deel van de mensheid associeert de kleur blauw met kalmte en vredigheid. Staren naar de zee – of ander blauw natuurwater – werkt meditatief en helpt je om rustig te worden. Een dagje naar het strand plannen als je nieuwe inspiratie nodig hebt, is ook geen slecht idee. Het blauw van de zee zou je namelijk ook een boost van creativiteit kunnen geven.

Rustgevend geluid

Volgens psycholoog Sally Nazari heeft het geluid van de golven, de voortdurende afwisseling van water dat het strand op rolt en zich weer terugtrekt, een afremmende werking op je hersenen. Dit repetitieve geluid van eb en vloed is vergelijkbaar met in- en uitademen, geven en nemen en komen en gaan. In combinatie met kijken naar de zee kan het luisteren naar de zee je parasympatische zenuwstelsel activeren. Dit is het deel van je hersenen dat je helpt te vertragen en ontspannen.

Lichamelijke weldaad

Ook je lichaam kan veel baat hebben van een bezoekje aan het strand. Mits je niet bang bent voor natte voeten, want je moet er wel het water voor in. Zeewater bevat verschillende mineralen, zoals magnesium en calcium, die goed zijn voor je huid. ‘Magnesium helpt je huid hydrateren en vermindert ontstekingen’, zegt arts Abe Malkin. Veel mensen met huidproblemen zoals eczeem of droogheid zweren dan ook bij een regelmatige duik in zee.

Mindful genieten van vitamine zee

Een ‘gewoon’ dagje aan zee of een flinke strandwandeling doen vaak al wonderen voor je gemoedstoestand. Combineer je je strandbezoek met mindfulness, dan voel je je na afloop helemaal als herboren. Wees bewust aanwezig en gun jezelf de tijd: neem de geluiden in je op, kijk naar hoe het water zich beweegt en voel het zand onder je voeten en het zeewater op je huid. Het strand is ook een heerlijke plek voor een wandelmeditatie.

Meer lezen over de zee?

Gezond uit zee: 9 supplementen die je wilt kennen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Zee, bos, bergen; welke invloed heeft natuur op ons gemoed?
Zee, bos, bergen; welke invloed heeft natuur op ons gemoed?