Het is vandaag Duurzame Dinsdag: de dag in het jaar waarop duurzame ideeën een podium krijgen in de politiek. Kan jouw leven best wat duurzamer? Zo onderwerp je je huis, je kledingkast of je hele levensstijl aan een groene metamorfose.
James Wallman: Van spullen naar ervaringen
O, wat kun je soms in je hoofd zitten met iets wat je graag wilt hebben: een mooi interieurobject, dat boek dat je werd aangeraden, een superhandige gadget. Tegelijkertijd merk je vast, als je in je huis om je heen kijkt, dat je aan heel veel spullen niet echt gehecht bent. Fantaseer je ook wel eens over minder spullen? Maak daar dan een uitdaging van. De Britse auteur James Wallman vertelt je hoe je de materiële zaken in je leven minder belangrijk maakt, en wat daar vervolgens voor in de plaats kan komen: een vrijer gevoel en alle ruimte voor ervaringen.
Tip 1: Investeer in herinneringen
Uit onderzoek van twee Amerikaanse psychologen, Tom Gilovich en Leafvan Boven, blijkt dat belevingen mensen gelukkiger maken dan materiële bezittingen. Dus van een strandwandeling maken of een kop koffie met vrienden word je bewezen blijer dan van een paar nieuwe sneakers.
Tip 2: De omgekeerde-kleerhangermethode
James Wallman gebruikt voor voor zijn kleding ‘de omgekeerde-kleerhangermethode’: ‘Hang alle kleerhangers met het haakje naar dezelfde kant in de kast. Draag je iets, dan hang je het terug in de kast met het haakje de andere kant op. Aan het eind van een maand weet je hoeveel van je kleding je gebruikt.’
Tip 3: Maak er een spelletje van
Speel het spel ‘Brewsters Millions’: ‘Geef een maand of een half jaar lang net zoveel uit als je normaal zou doen, maar zorg ervoor dat je er aan het eind van die periode niks fysieks bij hebt gekregen. Ga dingen doen, voelen, zien, aanraken, proeven en beleven. Doe dat ook thuis, ook tijdens het koffiedrinken en het tandenpoetsen. Verzamel herinneringen in plaats van spullen. Je zult je meteen een stuk lichter voelen!’
Marieke Eyskoot: Vergroen je garderobe
Mooi en goed voor de planeet kan anno 2017 heel goed samengaan, ook in je kledingkast. Iemand die zich heeft gespecialiseerd in duurzame kleding is Marieke Eyskoot. In haar laatste boek, Dit is een goede gids, laat ze niet alleen zien hoe groot het scala aan duurzame kledingmerken is, ze komt ook met talloze creatieve manieren om groener te leven. Lichaamsverzorging, eten, wonen: het zijn allemaal aspecten van een duurzame lifestyle.
Tip 1: Kies eerlijke merken
Deze ligt natuurlijk nogal voor de hand, maar dan heb je ook wat. Koop van de merken die mooie spullen maken en zo goed mogelijk met mens, dier en milieu omgaan. Het worden er steeds meer, en ze zijn er in alle soorten en prijsklassen – van basic tot high-end en van betaalbaarder tot duur.
Tip 2: Koop slim
Voordat je tot een aanschaf overgaat, stel jezelf dan vragen als: Heb ik dit echt nodig? Kan ik hierdoor andere kledingstukken vaker aan? Past het goed? Voel ik me er geweldig in? Ga ik het echt dragen? Gaat het lang mee? Zie ik mezelf dit over een paar jaar nog dragen?
Tip 3: Neem kwaliteit boven kwantiteit
Investeer in goede items, en zorg dat je niet met een stapel ‘net-niets’ blijft zitten zoals ik vroeger deed. Het voelt alsof dit duur is, maar dat is over het algemeen niet waar. Je kunt het zoveel vaker aan dat het goedkoper is dan steeds weer nieuwe shirtjes kopen die weinig kosten, maar je hooguit drie keer aan kan.