Als wij niet meer de wijde wereld in kunnen, halen we de wereld gewoon in huis!
Nieuwe plekken zien, andere culturen leren kennen, even in een andere omgeving bivakkeren – wat is reizen toch leuk. En nu is zelfs de grens met België gebarricadeerd, dat had je een paar maanden geleden toch ook niet kunnen denken? Maar goed, waar een wil is, is een weg, en waar internet is, ligt de wereld open. Vijf tips.
1 Naar het museum (zonder rijen!)
Om te ontdekken: ruim 500 topmusea over de hele wereld zijn toegankelijk via Google Arts & Culture. Je kunt door de (lege!) zalen dwalen (check bijvoorbeeld deze 360-opname van het Metropolitan Museum in New York!) en op je gemak de kunstwerken van héél dichtbij bekijken zonder dat de suppoosten zenuwachtig worden. Ook leuk: op de wereldkaart zoeken naar musea die misschien minder bekend zijn. Er is zelfs een functie waarmee je de Irissen van Van Gogh met je smartphone kunt projecteren op de muur van je slaapkamer.
Ook veel Nederlandse musea doen trouwens mee. Bekijk ook zeker even de Rijksstudio van het Rijksmuseum. Hier kun je kunstwerken in hoge resolutie downloaden om te gebruiken voor je eigen creatieve projecten.
2 Beleef de lente
Bij alles wat er deze weken plotseling tot een wonderlijke rust komt, is één ding dat onbekommerd doorgaat: de lente. De koolmeesjes, lepelaars en merels hebben helemaal geen lege agenda’s, die zijn als een dolle nesten aan het bouwen om eieren in te leggen. Straks komen de kuikens uit het ei en moet er eten op de plank. Via Beleef de Lente kijk je live mee met wat er in en om de nestkasten gebeurt. Vaak gebeurt er even niks, en dat is heel rustgevend. Net als, om maar wat te noemen, twee steenuilen die samen even in het lentezonnetje zitten.
Dat hele nestkast gebeuren is trouwens ook een mooie aanleiding om zelf even de verrekijker door de ramen op tuin of balkon te richten. Vogels: je wordt er blij van.
3 Het uitzicht vanuit je huis
In Nederland mogen we gelukkig nog af en toe naar buiten om een frisse neus te halen, maar er zijn veel landen waar je echt alleen nog maar voor het hoogstnoodzakelijke de straat op mag. Corno van den Berg bedacht een mooi mini-project: hij riep lezers op een foto te uploaden van het uitzicht vanuit hun huis.
Dat is geweldig leuk, net alsof je even in iemands anders huis in quarantaine zit en uitkijkt op de lege trappen op Montmartre, een stille straat in New York of een kale sneeuwvlakte op IJsland. In Canada heeft iemand reeën in de voortuin!
Even iemand anders’ uitzicht zien, geeft een gevoel van verbondenheid. Tenslotte zitten we allemaal in hetzelfde schuitje; dat schept een band.
4 Naar het theater of naar een concert
De afgelopen weken werden theater- en festival-agenda’s compleet leeg geveegd. Maar bij de pakken neerzitten? Daar zijn ze niet van, in de creatieve sector. Theaters streamen voorstellingen zonder publiek, en festivals vinden vaak een mogelijkheid om in elk geval een deel van de voorstellingen online door te laten gaan. Ook lezingen kunnen vaak online doorgaan, zo biedt The School of Life de komende tijd bijvoorbeeld gratis lunchtalks aan. En dat gebeurt wereldwijd. Met een paar muisklikken woon je live een operavoorstelling bij in The Met in New York. Geruststellende gedachte: als je tijdens een aria ineens moet hoesten, geeft dat niks. Ook fijn.
5 Haal je vrienden in huis
Als het niet in levende lijve kan, dan maar online. Bellen, appen, streamen: gooi de verbinding met je opa open terwijl je aan het werk bent. Praat bij met vrienden in het buitenland, die je misschien al jaren niet gesproken hebt. Met studievrienden van vroeger of met pubers die tijdens hun tussenjaar gestrand zijn in Australië of Peru. Werkelijk iedereen, over de hele wereld, heeft wel op een of andere manier te maken met corona en alle ‘social distancing’ voelt best unheimisch af en toe. Online of telefonisch contact is niet hetzelfde als écht op bezoek gaan, maar het is leuk en het helpt wél. Gedeelde eenzaamheid is geen eenzaamheid!
Venster op de wereld
Je vraagt je intussen trouwens wel af: hoe hadden we dit ooit allemaal gedaan zonder internet? De afgelopen jaren is er best aandacht geweest voor de nadelen van altijd maar verbonden zijn, maar dit is ook wel de tijd om je in de handjes te knijpen dat het er allemaal maar ís: dat goeie ouwe World Wide Web, de mogelijkheid om online samen te zijn, en je scherm als venster op de wereld.
Meer Happinez?
- Ben je introvert of extravert? Doe de test
- Maak je je zorgen om corona? Dit helpt om de moed erin te houden
- Zes gratis online yogalessen waarmee je thuis kunt ontspannen