Woon je in de stad, dan heb je misschien weleens gesnakt naar natuur. Wat zou het heerlijk zijn om in de bossen te wonen, aan zee, of in de polder.
Ho, stop, zegt schrijver Emma Marris dan. Ze verdiept zich al jaren in (onderzoek naar) de natuur en vindt dat we er heel anders naar moeten kijken. Het is namelijk dichterbij dan we denken. En da’s een waardevolle les voor onze kinderen.
Hoe verlatener het gebied, hoe meer je het gevoel hebt dat je in de natuur bent, toch? Op een verlaten strand, tussen de ruisende bomen of in de bergen – geen mens in de buurt. Veel mensen verstaan onder ‘natuur’ iets als: ‘ongerept’. En dat is onterecht, vindt Emma Marris. Ze legt uit waarom in haar TED Talk. Ten eerste omdat er bijna geen plek ter wereld is die niet door de mens is aangeraakt (zelfs in de meest verlaten gebieden wonen wel mensen, die er vissen, een huis bouwen, een paadje maken). Maar belangrijker nog: de mens is zélf onderdeel van de natuur – we zijn een diersoort, after all – , dus waarom heeft een plek die door de mens beïnvloed is, eigenlijk afgedaan?
Braakliggend terrein
Als je het zo bekijkt, is er eigenlijk ontzettend veel natuur. Natuurlijk kun je een geasfalteerd industrieterrein niet definiëren als natuur, of een willekeurig stationsgebied, maar dat braakliggende stukje land in je straat waar vroeger een huis stond – da’s natuur, hoor. Het is waar ‘life thrives’, zegt Maris: waar leven gedijt. Je zou je verbazen als je ging tellen hoeveel soorten planten en dieren er leven op zo’n braakliggende plek. Niet omdat iemand er iets gezaaid heeft, maar gewoon omdat er zaadjes naartoe gewaaid zijn. Misschien is zo’n plek wel ‘natuurlijker’ dan menig Nationaal Park, zegt ze. Want op die plekken bemoeien allerlei mensen zich ermee: ‘Het kost een hoop werk om zulke plekken er onaangeraakt uit te laten zien.’
Op stads- of dorpssafari
Als we willen dat de generatie ná ons oog heeft voor alles wat groeit en bloeit, moeten we ze mee op ontdekkingstocht nemen, zegt Maris. Niet naar beschermde plekken, waar we samen met honderden toeristen ‘oh’ en ‘ah’ zeggen en de kinderen niks aan mogen raken – want ‘that which is untouched, is unloved‘. Nee, door met ze op stads- of dorpssafari te gaan en het in het kleine te zoeken. Bewonder het onkruid met ze, want dat kan er net zo prachtig uitzien als een dure bloem bij de bloemist. Duik met je neus de planten in, kijk onder de tegels wat voor beestjes daar wonen, snuffel en raak aan.
Meer van Emma?
Bekijk hier haar TED Talk:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer natuur en Happinez?
- Gestrest of angstig? Zó krachtig is het herstellend vermogen van de natuur
- 6 manieren om je vanuit huis met de natuur te verbinden
- Deze kamerplanten hebben een (genees)krachtige werking