We kunnen ze niet zien, maar al eeuwenlang worden ze beschreven in allerlei religies en culturen: chakra’s. Knooppunten van energie die ‘op’ onze ruggengraat liggen en ons welzijn bepalen. Door de chakra’s te ‘reinigen’ kan de energie goed stromen en kom je helemaal in balans.
Volgens het hindoeïsme waren het de rishi’s, de zieners, die chakra’s konden waarnemen. Dankzij zieners zoals zij weten we nu dat chakra’s doen denken aan ronddraaiende wielen, of kolken van energie. Wat ook meteen de naam verklaart: chakra betekent ‘wiel’ of ‘rad’ in het Sanskriet.
De bij ons bekendste theorie, uit het hindoeïsme, baseert zich op zeven chakra’s. Deze bevinden zich ter hoogte van het stuitje, net onder de navel, bij de maag, bij het hart, bij de keel, tussen en net boven de wenkbrauwen en bij de kruin.
Hoe werken die chakra’s nu in ons lichaam? Elk chakra is verbonden met bepaalde zenuwknopen, organen en klieren, en ook met bepaalde emoties en gemoedstoestanden. Op die manier heeft de ‘gezondheid’ van een chakra invloed op onze lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Chakra’s als lotusbloemen
Om een idee te krijgen van hoe chakra’s werken, kun je je deze energiecentra voorstellen als lotusbloemen – in India een symbool van geluk. Een chakra dat zich opent, heeft veel weg van een lotus die zich langzaam ontvouwt. Deze heilige bloem groeit in de modder; haar wortels zijn dus heel aards, zoals het eerste chakra. Ze komt pas tot bloei als de wortels goed geaard zijn, dan ontspruit vanuit de modder een prachtige bloem. Zo ontwikkelen de chakra’s zich ook: van het aardse, het fysieke, naar het hogere, het spirituele.
1. Basischakra (Muladhara chakra)
Dit chakra wordt ook wel het stuit- of wortelchakra genoemd. Het heeft te maken met onze basis en basisveiligheid, overlevingsdrang en aanwezig zijn in de wereld en je lichaam.
Lichaam: de bijnieren, die onder andere adrenaline en het stresshormoon cortisol aanmaken, bloed, botten
Kleur: rood
2. Heiligbeenchakra (Svadisthana chakra)
Ook wel het sacraal- of geslachtschakra genoemd. Een thema dat bij deze energie hoort, is het vermogen te genieten op lichamelijk gebied.
Lichaam: geslachtsorganen, blaas, bekken, onderrug
Kleur: oranje
3. Zonnevlechtchakra (Manipura chakra)
Eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht zijn kernwoorden van dit chakra. In ons lichaam beïnvloedt het de spijsvertering, geestelijk de ‘vertering’ van onze ideeën.
Lichaam: alvleesklier, spijsvertering
Kleur: geel
4. Hartchakra (Anahata chakra)
Dit chakra is de grote verbinder: het verbindt de onderste drie chakra’s met de bovenste drie; onze instincten met onze hogere vermogens.
Lichaam: hart, zwezerik, longen, circulatie
Kleur: groen, roze
5. Keelchakra (Vishuddha chakra)
Communicatie, waarheid en integriteit horen bij dit energiepunt. Als dit chakra goed werkt, kun je gedachten en gevoelens helder formuleren en naar buiten brengen.
Lichaam: schildklier, keel, mond, stembanden, gebit, kaken
Kleur: blauw
6. Voorhoofdchakra (Ajna chakra)
Ook wel derde oog genoemd. Thema’s van dit chakra zijn intelligentie, wijsheid, onderscheidingsvermogen, reflectie en intuïtie.
Lichaam: hyposfuse, ogen, slapen, holten, onderste deel van de schedel
Kleur: indigo
7. Kruinchakra (Sahasrara chakra)
Ook wel bekend als het kroonchakra. Het kan zich over het algemeen pas openen als we enigszins geestelijk volwassen zijn en spiritueel ontwikkeld. Gelukzaligheid is de hoogste kwaliteit van dit chakra, het ervaren van eenheid.
Lichaam: pijnappelklier, schedel, hersenschors, huid
Kleur: violet of wit
Meer lezen over chakra’s?
Voel de energie van de zeven chakra’s.