Morning prayer: zo zet je je dag naar je hand

Morning prayer: zo zet je je dag naar je hand Morning prayer: zo zet je je dag naar je hand Morning prayer: zo zet je je dag naar je hand

Benedictijner monnik Anselm Grün is één van de bekendste spiritueel leraren van zijn tijd. Hij staat midden in de wereld, verdiepte zich in oosterse meditatietechnieken en psychologie en ontwikkelde een groothartige, open visie op bewust leven. Met deze 4 stappen inspireert hij je over de kracht van een sacred morning prayer

Wat is bidden eigenlijk?

Het is één van de vragen die Anselm het vaakst krijgt en hij schreef er een boek over: School van het gebed. “Bidden is niet alleen praten met God, en bidden doe je niet alleen met gebaren. Bidden is een wezenlijke ontmoeting met God. Veel mensen weten niet wat ze moeten bidden. Ik raad ze aan om het gebed niet alleen te zien als dialoog met God, maar als ontmoeting. Als ik God ontmoet, is dat ook altijd een ontmoeting met mezelf.” Je zou dus kunnen zeggen dat bidden een ontmoeting is met je ziel, met je ware kern, met jezelf.

Morning Prayer

In zijn boek bespreekt Anselm ook het ochtendgebed of ‘morning prayer’. Volgens hem begin je je dag goed door God te vragen om een vredige dag. Als je erop vertrouwt dat het een vredige dag wordt, leg je de focus op alles wat goed gaat die dag en dat maakt het leven leuker en lichter.

Natuurlijk kun je behalve tot God ook tot het universum bidden, of tot iets anders wat met jou resoneert.

Bidden in 4 stappen

Anselm Grün beschrijft in zijn boek ‘School van het gebed’ vier stappen om te bidden:

Stap 1: de ontmoeting met jezelf

Anselm begint een gebed door zichzelf de vraag te stellen: wie is deze unieke persoon die nu voor God gaat staan? Een belangrijke vraag omdat je wilt weten welk deel van jou nu in contact treedt met het hogere. Is dat je ego? Of je diepste kern, de ware jij?

Stap 2: het onbegrijpelijke mysterie

Vervolgens vraagt Anselm zichzelf af: wie is deze God die ik nu ontmoet? Als je begint te bidden zonder je er bewust van te zijn tot wie je bidt, kun je ook niemand ontmoeten. Natuurlijk weten we niet wie of wat God werkelijk is, maar juist het besef dat je tot het onbegrijpelijk geheim bidt, is belangrijk volgens Grün.


Stap 3: het gesprek met God

Vervolgens vertel je alles aan God dat in je opkomt, alles wat je wilt vertellen. Dat mag in woorden, in gedachten of in gevoelens. Hardop of in jezelf. Door met God te delen wat je bezighoudt, houd je jezelf de waarheid voor. Je ziet duidelijk wat er écht speelt. Anselm suggereert om, terwijl je dit doet, de liefde van God je ziel in te laten stromen en het alle teleurstelling, afgunst of andere onprettige emoties te laten helen. Want dat is uiteindelijk waar je voor bidt, om de liefde van God te voelen en te ervaren dat er iets groters is dan jijzelf.

Stap 4: zwijgen en luisteren

Daarna zwijgt Anselm. Hij zit voor God en wordt stil voor Hem. Hij stelt zich voor dat God hem aankijkt en dat hij terugkijkt. Hij rust in de liefde van God, geborgen en hoeft alleen maar te zijn. Daarnaast is zwijgen ook luisteren, als je stopt met praten kan God tegen jou praten. Dat levert nieuwe ideeën en inspiratie op; oplossingen tot problemen. Je hoeft geen stem te horen, God spreekt tegen je in de vorm van gedachten die levendig, vrij, vredig en liefdevol voelen. Voelen ze niet zo? Dan zijn het gedachten van je ego.

Meer weten?

Lees School van het Gebed door Anselm Grün, Kokboekencentrum Uitgevers

Meer lezen over bidden?

Dit gebed geeft kracht bij onzekerheid, angst en twijfel.

Volgend artikel
De kracht van het ochtendritueel: drie tips om je dag te starten
De kracht van het ochtendritueel: drie tips om je dag te starten