Het kan me zomaar overkomen; muziek horen en voelen dat ik alles van een hoger perspectief ervaar, alsof een vogel me zachtjes op haar rug neemt en me naar boven vliegt.
Andere keren zoek ik het doelbewust op en luister ik met mijn ogen dicht naar klassieke muziekstukken of liedjes die me moeiteloos op lijken te tillen naar een andere dimensie. Muziek kan dat. Muziek kan ook een aanjager van emoties zijn, of dat nu melancholie of vreugde is, maar ik wil het met je hebben over muziek die als een portaal fungeert om je te transporteren naar het hogere. Over klanken die een mystieke ervaring in gang zetten.
Muziek op basis van visioenen
De middeleeuwse christelijke mystica Hildegard von Bingen componeerde hymnen en gezangen op basis van haar visioenen. Ze zag zichzelf niet als een componist, maar als een instrument om het goddelijke door te geven in muziek. Ze beschreef zichzelf als ‘de bazuinklank van het levende licht’. Wat een prachtige omschrijving, ‘het levende licht’, van een sensatie waarbij klanken een puur, zuiver goddelijk licht lijken te belichamen dat je vult, voedt en vitaliseert.
Een lichte trance
Muziek kan bedwelmen, doordringen tot in je diepste diepte met liedteksten die speciaal voor jou bedoeld lijken te zijn. Je kunt dat ervaren aan het einde van een yogales, als je op de yogamat ligt en overspoeld wordt door een lied dat rechtstreeks uit de hemel lijkt te komen en je tegelijk dicht bij jezelf brengt. Of als je met je koptelefoon op de bank luistert naar muziek, in een lichte trance raakt, een gewijde ruimte betreedt en wordt ‘gewassen’. Je kunt het ervaren bij een klankschalentherapiesessie, waarbij alles in je lichaam en geest wordt losgetrild en op een andere, betere plek terugvalt. Of in een concertzaal, die verandert in een kerk of tempel waar je een hoogmis of eeuwenoud ritueel lijkt bij te wonen.
Verlies jezelf in muziek
Muziek kan helpen om de afstand tussen het tijdelijke en het eeuwige te verkleinen. ‘Als je jezelf verliest in muziek,’ zegt singer-songwriter Nick Cave, ‘er diep invalt, dan zul je onontkoombare sporen van het goddelijke aantreffen. Uitgerekend muziek kan ons dichter bij het heilige brengen.’ Muziek kan de stilte tussen jezelf en God vullen, ontzag oproepen en je in een hogere staat van zijn brengen.
De wereld is betoverd
Muziek strekt zich uit naar het onzegbare en slaagt er soms in het aan te raken. Het reikt een poëtische waarheid aan, verstopt onder lagen symboliek, verhaal en melodie, die je kunt ontvangen als je je kritische brein ‘uitzet’. De wereld is weer betoverd, zoals het hoort, en zinderend van creativiteit, diepe betekenis en onvoorstelbare mogelijkheden, geladen met vonken van een andere dimensie.
Godzijdank bestaat er muziek.