Jaag je dromen na, volg je hart, maak je idealen waar – je hoort het overal. Bedoeld om te inspireren, maar het kan je ook ontmoedigen, omdat het zo erg móet. Het kan ook anders, zegt Lisette Thooft. Haar advies: droom, maar vergeet vooral niet te genieten van het hier en nu.
Je droom najagen. Je passie volgen. Je idealen waarmaken. Het is hét grote gebod van deze tijd. En het universum kan dan wel klaar staan om je te helpen, maar hoe weet je eigenlijk wat jouw droom is? Welke van de vele wensen en verlangens die je wel eens koestert, is je ideaal? Hoe kun je erop vertrouwen dat die droom waar mag worden?
En hoe doe je dat, je dromen in werkelijkheid omzetten? Kun je op je gemak wachten tot het universum het voor je opknapt of moet je er dag en nacht keihard aan werken.
Misschien laten je idealen zich beter realiseren met een tegendraadse houding. Droom lekker vaag. Wees niet alleen positief: bekijk de werkelijkheid kritisch. Begin bij jezelf. Durf te aarzelen. Neem de tijd. Wees alsjeblieft geen perfectionist. En vergeet niet te genieten van het hier en nu!
Tip 1: Verwar dromen niet met doelen
Laten we eerst eens bekijken wat een droom niet is. Veel mensen verwarren een droom of ideaal met een doel, of met ambitie. Die termen worden ook vaak door elkaar gebruikt en dat is onhandig, want er is een groot verschil tussen dromen en idealen aan de ene kant en doelen en ambities aan de andere kant.
Ten eerste: een doel is iets heel precies. Je wordt dan ook meestal aangemoedigd om nauwkeurig, tot in detail, jezelf voor te stellen wat je wilt bereiken. Hoe sterker je hierin gelooft, is het idee, hoe beter het werkt. Een doel is dus tamelijk vastomlijnd en er zit doorgaans ook een tijdpad bij. ‘Binnen twee jaar wil ik hier promotie maken’ of ‘Over vijf jaar moet de omzet een miljoen zijn’. Maar een droom werkt zo niet.
Een doel ontstaat vanuit je eigen ego. Maar een droom komt uit de hemel vallen, als je waakbewustzijn even op een zacht pitje staat. Een droom is dan ook altijd tamelijk vaag. Nachtelijke dromen zijn wazig en vluchtig, vloeiend en grillig, en zo is een droom die je koestert over je eigen toekomst of de toekomst van de wereld ook wazig en veranderlijk. Je weet ongeveer waar je wilt uitkomen, maar niet precies. Dat is wel zo sympathiek, en wel zo verstandig.
Tip 2: Bekijk de werkelijkheid kritisch
Idealisme is alleen mogelijk als je de werkelijkheid kunt zien zoals ze is. Als je dus zonder roze bril op naar je eigen leven en de wereld om je heen kunt kijken – kritisch, met scherpe blik. Dat leidt tot een openheid om mogelijkheden te zien. En tot een visie om met die mogelijkheden ook daadwerkelijk iets te doen.
Ik heb nog steeds het vel papier waarop ik 27 jaar geleden de knelpunten in mijn leven geschreven heb. Het lijstje ziet er zo uit: 1. Baan niet in orde. 2. Huis niet in orde. 3. Katten niet in orde. 4. Familie niet in orde. 5. Geld niet in orde. 6. Paspoort en rijbewijs niet in orde. 7. Enzovoorts. Daaronder staan mijn idealen: Ik wil volwassen worden en mijn lot in eigen handen nemen. Ik wil niet meelopen en niemand achterna; worden wie ik wezen kan; doen wat ik vermag. Een goed hart.
Onder deze idealen had ik nog getypt: stel je voor dat er een goede fee langskwam en me dit alles gaf. Zou er dan iets veranderen? Kennelijk wist ik toen al intuïtief dat de weg belangrijker is dan het doel.
Tip 3: Het begint bij jezelf
Voor sommige mensen tellen het soort dromen dat ik jaren geleden op papier zette niet als ideaal. Het mag pas een ideaal heten als andere mensen er beter van worden, niet alleen jijzelf.
Maar – met alle respect – ik vraag me af óf er wel een scherpe grens te trekken is tussen wat goed is voor jezelf en wat goed is voor de wereld. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is niet voor niets een gevleugeld gezegde. Begin je met goed voor jezelf te zorgen, dan is je bekommernis om anderen echt ‘gratis’. Je hoeft niets terug, want je bent oké. En het mooie is: zelfs in zogenaamd egoïstische of privé-idealen zit vaak iets wat óók goed is voor anderen.
Tip 4: Durf te aarzelen
Geloof kan bergen verzetten, dat is een algemeen aanvaard en typisch westers idee, dat bijvoorbeeld ook in de bestseller ‘The Secret’ is uitgewerkt. Als je maar hard genoeg gelooft, kun je alles. Maar is dat wel zo spiritueel? Moet je echt zo keihard geloven in je eigen idealen?
Maar er is een een verschil tussen de berg verzetten of de berg beklimmen. Als je de berg beklimt, doe je zélf de moeite. Als je hem verzet, maak je ’m van kant en blijf je zelf onveranderd.’ Kortom: heb idealen, maar laat ook aarzeling toe, durf te twijfelen.
Tip 5: Neem de tijd (en heb geduld)
Een droom verwerkelijken kost tijd, meestal veel meer tijd dan je graag zou willen. De geest waarmee we een ideaal kunnen bedenken, is vliegensvlug, maar de aardse materie waarin dat ideaal werkelijkheid moet worden, is traag en stroperig.
In het boek ‘Effectief idealisme’ (uit 2010) schrijven Eelco van den Dool en Marjan van Dasselaar over acht meer of minder bekende idealisten zoals Willemijn Verloop, oprichter van War Child Nederland, Nico Roozen die het keurmerk Max Havelaar op poten zette en Carin ten Hage die het bedrijf TNT duurzamer maakt.
Geduld staat op nummer één bij de eigenschappen waar je iets aan hebt als idealist. ‘Ik kan het bijna niet uit mijn strot krijgen omdat ik er heel slecht in ben,’ zegt Carin ten Hage, ‘maar het geheim is: geduld. Dat is iets anders dan niks doen.’
Ze heeft een truc gevonden, zegt ze, die haar helpt om geduldiger te worden: niet alleen kijken naar alles wat niet lukt, maar vooral letten op alles wat wél gelukt is. ‘Als iets nu niet lukt, dan denk ik: wacht maar even, er komt straks wel weer een mogelijkheid om het weer te proberen.’
Tip 6: Leef in het nu
Wat je ideaal ook is – besef dat alleen het wazige beeld dat je ervan had, volmaakt kan zijn. De weerbarstige werkelijkheid is nooit volmaakt. Voel je niet mislukt als iets nog niet helemaal in orde is. Er blijft altijd iets te wensen of te verbeteren over.
Een ideaal hebben betekent namelijk dat je de werkelijkheid zoals ze is, niet accepteert. Je voelt je misschien schuldig, omdat je er nog niets aan hebt kunnen doen. Maar van gespannen, ongelukkige mensen met een schuldgevoel is deze wereld nooit beter geworden.
Laat al je idealen los en leef in het hier en nu, zeggen veel spiritueel leraren. Dat wil niet zeggen dat je niet werkt aan een betere wereld; het betekent alleen dat je dat op een ontspannen manier doet. Je doet het omdat je het fijn vindt wat je doet, niet omdat je een beloning verwacht in de toekomst. Je geniet van alles wat het leven hier en nu al biedt.
Meer lezen over dromen?
7 excuses die je ervan weerhouden om je dromen waar te maken (en hoe je ze overwint).