Zo leer je je dromen onthouden en begrijpen

Zo leer je je dromen onthouden en begrijpen Zo leer je je dromen onthouden en begrijpen Zo leer je je dromen onthouden en begrijpen

Soms heb je ’s nachts vage, chaotische, soms ronduit bizarre dromen. Probeer ze toch eens te duiden, want dat kan je helpen te worden wie je in je diepste wezen bent.

De meesten van ons zien hun dromen als bedrog en niet als iets om op te vertrouwen. Misschien zijn ze nuttiger dan je denkt en zouden ze een hulpmiddel kunnen zijn om jezelf beter te leren kennen. Tijdens een droom ben je in een wereld die vooral uit beelden bestaat. Je komt in situaties die je als wakkere nooit hadden kunnen bedenken: je speelt in je eigen onbegrijpelijke film. Die kan poëtisch, surrealistisch of romantisch zijn, maar ook doodeng. Wat kun je met zo’n bizar scenario?

Dit is wat je ‘s nachts kunt ontdekken

En toch, met de juiste aandacht, zijn dromen wel beter te begrijpen. Je kunt dan van alles ontdekken: een verborgen kant van jezelf, een frisse blik op het verleden, een onvermoede kracht, een diep verlangen. Was de opvatting eerst dat de hogere delen van de hersenen waren uitgeschakeld tijdens het dromen, inmiddels zijn er bewijzen gevonden dat het hersengebied waarmee je plannen maakt en beslissingen neemt, actief is als je droomt. Je bent op zo’n moment dus wel degelijk bezig met wat je drijft of met wat erin je leeft.

‘Dromen helpen ons om met een andere blik te kijken naar zaken waar we ons druk over maken en waar we overdag niet uit komen.’ Volgens Hartmann helpt het nachtelijke leggen en verleggen van verbindingen ook om emotionele gebeurtenissen en trauma’s een rustiger plek in je hart te geven.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Zo weet je waar je de betekenis moet zoeken

Vanwege de soms – op z’n zachtst gezegd – vreemde inhoud, is het niet eenvoudig om je eigen droom te begrijpen. De Amsterdamse psychoanalytica  Minke de Jong: ‘Maar je eerste gevoel bij de droom is vaak wel duidelijk, en dat liegt meestal niet. Het geeft de richting aan waarin je de betekenis moet zoeken.’

Sta erbij stil dat je jezelf ongemerkt censureert bij het ‘lezen’ van je eigen dromen, waarschuwt De Jong. ‘Dingen die je bijvoorbeeld niet durft te denken, komen niet in je op. Daarom kan het verhelderend zijn je droom te bespreken met iemand die jou een beetje kent, of in een droomgroep die regelmatig bij elkaar komt. Anderen zien ons vaak scherper dan we onszelf zien.’


Met deze tips lukt het beter om je dromen te onthouden

Dromen staan bekend om hun vluchtigheid – door de bank genomen ben je ze vijf minuten na het wakker worden compleet vergeten, al kun je wel trainen hoe je je droom beter kunt onthouden. Als het je lukt je droom te onthouden, hoe kom je er dan achter wat ie je vertelt? Hoe haal je iets zinnigs uit die onlogische beeldenbrij?

  • Onthoudstand. Neem voordat je gaat slapen, jezelf voor je droom te onthouden.
  • Beweeg niet als je wakker wordt. Blijf focussen op wat je daarnet droomde.
  • Verzamel zoveel mogelijk droomfragmenten. Maak je geen zorgen dat het geen logisch verhaal is, maar laat de beelden vrij stromen.
  • Wat voelde je bij het wakker worden? Als je je richt op dat gevoel, borrelen de droombeelden eerder op.
  • Herhaal. Na het wakker worden je droom een paar maal in gedachten herhalen. Of schrijf hem direct op.

Tekst: Edwin Oden

Beeld: fotografie door Aiala Hernando, styling door Cyn Ferdinandus

Meer lezen over de betekenis van dromen?

Droom je vaak over een specifiek dier? Dit kan het betekenen.

Volgend artikel
3 kristallen om bij weg te dromen
3 kristallen om bij weg te dromen