Een vrouwencirkel is een heilige bijeenkomst die het best bij nieuwe (vernieuwing) of volle maan (oogst) gehouden kan worden. Thuis of in de natuur. Deze ontmoeting van drie tot acht vrouwen heeft als doel te helen, te delen en te verbinden. Het is de moeite waard om een keer te organiseren, met een groep vriendinnen, familie of voor je praktijk. Met dit stappenplan kun je zelf een vrouwencirkel organiseren.
Stap 1: uitnodigingen maken
Een cirkel hoeft niet groot te zijn. Kies vijf tot zeven mensen bij wie je je comfortabel voelt en van wie je denkt dat ze zich onderling goed verhouden. Een waarderingscirkel, om complimenten en positieve aandacht uit te wisselen, kun je bijvoorbeeld organiseren voor een hechte vriendengroep. Zet in de uitnodiging wat ze kunnen verwachten en eventueel mee kunnen nemen: een dierbaar voorwerp voor in de cirkel zoals een kristal, een tarot- of krachtdierenkaart, een foto. Een kruidenbundel maakt de uitnodiging feestelijk – om vast in de stemming te komen.
Stap 2: de cirkel inrichten
Besteed aandacht aan het inrichten van je cirkel, of je het nu thuis, in een ruimte of in de natuur organiseert. Plaats stoelen of zitkussens in een kring met in het midden een laag tafeltje of dienblad dat je inricht als altaar met symbolische items, zoals kristallen (bijvoorbeeld rozenkwarts voor zachtheid), palo santo en bloemblaadjes. Houd ruimte over voor voorwerpen die deelnemers willen inbrengen of kies zelf een orakel- of krachtdierenkaart – de energie en de intentie van de groep bepaalt welke kaart zich laat zien. Denk aan kruidenthee, een pen en papier zodat iedereen zijn eigen vraagstuk kan formuleren. Steek een kaars aan als symbool van jouw licht.
Stap 3: intentie zetten
Degene die de cirkel organiseert, hoeft niet de leiding te hebben. Het kan best dat je daar iemand anders meer geschikt voor vindt. De leider ziet erop toe dat de ceremonie in een bepaalde volgorde verloopt. Bij de opening kan ze bijvoorbeeld een smeulend stokje palo santo laten rondgaan, waarmee ieder haar eigen energieveld reinigt, een ademhalingsoefening doen of vragen wie een intentie wil uitspreken. Die intentie is afhankelijk van het doel van de cirkel; gaan er complimenten worden uitgedeeld of heb je inzicht of hulp nodig bij een levensvraag? De gouden regel luidt hoe dan ook: wat er gezegd wordt in de cirkel, blijft in de cirkel.
Stap 4: het gesprek starten
De leider van de cirkel houdt het gesprek gaande en ziet erop toe dat er naar elkaar geluisterd wordt met respect en zonder oordeel, en dat een ieder evenveel tijd krijgt. Een cirkel hoeft niet lang te duren, een uur kan al voldoende zijn. Het gespreksonderwerp ligt soms dicht bij huis; hoe gaat het eigenlijk écht met je? Je kunt ook een onderwerp belichten zoals liefde, of het thema kiezen door het trekken van een kaart. Besef dat het geen discussiegroep is, en geen therapie. Je vertelt verhalen, steunt elkaar, leert omgaan met gevoelens. De kring is heilig. Niemand komt erbij, niemand gaat er weg. Telefoons staan uit.
Stap 5: samen verbinden
Al sinds de oudheid wordt er rondom het vuur gezeten, en inheemse stammen doen het nog steeds. Het is een mooie manier van sociale interactie, die je als kind van nature doet. Zittend in een kring ben je gelijkwaardig aan elkaar, niemand valt erbuiten. Het is een symbool van eenheid en verbinding. Bij een vrouwencirkel is het een veilige plek waar je gehoord en gezien wordt, en de gerichte aandacht die je voor elkaar hebt, kan van binnen een kleine verschuiving teweegbrengen. Je bent niet de enige die zich kwetsbaar opstelt, de ander doet dat ook. Daardoor kun je je nauw verbonden voelen met vrouwen die je misschien nog nooit eerder hebt ontmoet.
Stap 6: een drankje serveren
Kruidenthee kun je schenken bij de begin van de cirkel, en na verloop van tijd, of na afloop, kan dat afgewisseld worden met een drankje dat je garneert als een feestelijke cocktail. Je kunt kiezen voor iets met een positieve lading, zoals vlierbloesemsap. De Vlier is een struik die symbool staat voor het gegeven dat je altijd opnieuw kunt beginnen, en dat na elk einde weer een nieuw begin komt. Of kies iets wat naar liefde verwijst, zoals rozenlimonade, die je zelf kunt maken met biologisch rozenextract en zuiver bronwater. Roos is een bloem die aanzet tot zachtheid en helpt te ontspannen.
Stap 7: voor elkaar zorgen
Behalve praten en luisteren kun je in een cirkel ook op andere manieren samenzijn. Denk aan dansen of zingen, vormen van expressie die een gevoel van bevrijding kunnen geven, juist als je je veilig voelt in een groep. Mediteren of uitrusten zijn stille activiteiten, dan ben je meer energetisch verbonden. Je kunt ook een beetje voor elkaar zorgen in tweetallen. Dat kan prettig zijn omdat je dan aandacht hebt voor één persoon, waardoor die ander zich echt gezien voelt. Was bijvoorbeeld elkaars handen in een romig kruidenbadje, en masseer ze zacht. Of doe een oefening waarbij je elkaar in de ogen kijkt, met de rechterhand op elkaars hart. Het voelt kwetsbaar, en toch bekrachtig je elkaar.
Stap 8: het afscheidsritueel
Een vrouwencirkel kan een intense ervaring zijn. Er zijn complimenten gedeeld, verhalen verteld, er was openhartigheid, kwetsbaarheid, verbinding, en nu is het fijn als de afsluiting mooi en rond is. Reinig de cirkel en aanwezigen met de rook van palo santo. Vraag of ieder met gesloten ogen even naar binnen keert, houd eventueel elkaars hand vast. Op jouw teken gaan ogen weer open, de kring is afgelopen. Blaas de kaars uit die je aan het begin aanstak als symbool van jouw licht. Dat ‘licht’ mag nu mee naar huis in de vorm van een bijenwaskaars, samen met de intentie.
Dit artikel komt uit Happinez ‘Vier je vrouwelijke kracht’.